Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Câte calorii are, de fapt, un mic. Medic: ”Așa vă dați seama că este un mic bun!”

Câte calorii are, de fapt, un mic. Medic: ”Așa vă dați seama că este un mic bun!”

Suntem în Postul Paștelui, dar mâine este 1 mai! Și ce ar însemna 1 mai fără un mic care să sfârâie pe grătar?

Câte calorii are, de fapt, un mic. Medic: ”Așa vă dați seama că este un mic bun!”
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    30 Apr 2024   •   16:00

Una dintre tradițiile populare de 1 Mai este grătarul în aer liber, unde preparatele tradiționale românești, precum micii, cârnații, sau alte bucate gustoase sunt nelipsite.

Micii, sau mititeii, reprezintă unul dintre alimentele preferate ale românilor și sunt adesea asociate cu sărbătorile și cu petrecerile în aer liber. Aceste delicioase ”chiftele” de carne mărunțită și condimentată sunt pregătite pe grătar și servite cu muștar, pâine sau diverse garnituri, în funcție de preferințe. Gustul lor sățios și aromat îi face să fie foarte apreciați de către români, care îi consumă cu drag în zilele de sărbătoare, în special de 1 Mai.

Anul acesta, 1 Mai cade chiar în Postul Paștelui. Cu toate acestea, românii nu își pot lua gândul de la alimentul lor preferat. Ei bine, de data aceasta, mulți dintre ei vor fi nevoiți să aștepte până în weekend pentru a se răsfăța cu câțiva mici fierbinți. Însă cei care nu țin post deja și-au făcut proviziile pentru grătarul de mâine. 

Ce nu știu mulți dintre aceștia, și poate nu s-au gândit niciodată, este efectul pe care micii îl au asupra sănătății lor și asupra siluetei. 

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat câte calorii are un mic și cum putem consuma liniștiți acest aliment tradițional, fără să ne facem griji cu privire la eventuale kilograme nedorite. 

”Din acest weekend până la Paște ne așteaptă pregătiri, cumpărături, grătare și multă mâncare. Cu vremea am rezolvat, haideți să vedem ce punem în farfurie, cum le combinăm și în ce ordine le mâncăm, ca să ne bucurăm de toate bunătățile. 

Eu mi-am făcut deja ”mici” provizii.

Ce înseamnă mici buni? Să nu aibă gust puternic de usturoi, să fie cu puțină grăsime și bicarbonat, să nu cadă greu la digestie, să nu dea arsuri și nici să nu-ți rămână pe gât un gust de mici persistent.

Cum vă dați seama că au prea multă grăsime? După cum se comportă la gătit: dacă scad prea tare ca volum, adică “se topesc”, nu e semn bun.

Cât despre calorii, variază între 220-260cal/100g, iar micii de porc sunt mai dietetici. Porția corectă variază între 2 și 6 bucăți…fiecare după cât îl ține cureaua!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea socială. 

×
Subiecte în articol: 1 mai calorii
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close