Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Calvarul unei studente la Medicină. Riscă să moară pentru că medicamentele de care are nevoie nu sunt decontate

Calvarul unei studente la Medicină. Riscă să moară pentru că medicamentele de care are nevoie nu sunt decontate

Calvarul unei studente la Medicină. Riscă să moară pentru că medicamentele de care are nevoie nu sunt decontate
03 Iun 2017   •   12:41

Alexandra a intrat la Medicină, dar la scurt timp a devenit ea pacient. Şi simte că sistemul a lovit-o la fel de crunt ca boala, scrie Observator TV. După mai bine de un an de drumuri prin spitale şi operaţii, încă n-are un diagnostic stabil. Boala ei o face din nou să-şi piardă vederea, iar fără tratament paralizia este mai aproape decât visul de-a deveni neurolog. Medicamentul la care organismul Alexandrei reacţionează costă o avere şi încă nu este decontat de stat.

"Pot să fiu şi moartă. Orice este posibil.", spune Alexandra. Mama ei, Rodica, e distrusă: "Mă uit la ea şi mi-este groază când îmi spune: mamă, mă doare. Şi-atunci mă ridic din pat şi zic: Doamne, ai tu milă. Atât pot să spun, eu nu pot să fac nimic."

Alexandra abia intrase la medicină când, din senin, şi-a pierdut vederea, apoi auzul. În câteva zile era paralizată pe partea stângă. În saloanele în care râdea alături de colegi în practică, a devenit ea pacient. Şi atunci şi-a dat seama ce înseamnă, de fapt, medicii şi spitalele din România: "Dacă stai aici şi te bazezi pe spital, nu, n-ai nicio şansă."

O spune amar, după ce două luni a urmat un drum nesfârşit între spitale, private şi de stat, din Bucureşti. 10 la număr. Au văzut-o numeroşi medici, dar nimeni nu i-a pus un diagnostic stabil.  Patru luni a stat la Institutul Fundeni, aproape paralizată total. A ieşit în primăvara anului trecut, însă boala se agrava. A ajuns într-un final la Spitalul Militar, unde a fost operată. Mama ei a fost nevoită să cumpere tot: "Mă sunau: doamnă, vomită copilul, repede metroclopramid, doamnă ne trebuie ser fiziologic, absolut tot."

×
Subiecte în articol: medicamente CNAS
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close