Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Lupta cu super-bacteriile. Oamenii de știință vor să facă antibiotice din ”moleculele înviate” ale unor morți de 40.000 de ani

Lupta cu super-bacteriile. Oamenii de știință vor să facă antibiotice din ”moleculele înviate” ale unor morți de 40.000 de ani

Căutarea de noi antibiotice se întoarce în epoca de piatră, iar urgența identificării unor posibili candidați nu a fost niciodată mai mare, deoarece populația globală se confruntă în fiecare an cu aproape 5 milioane de decese asociate cu rezistența microbiană.

Lupta cu super-bacteriile. Oamenii de știință vor să facă antibiotice din ”moleculele înviate” ale unor morți de 40.000 de ani
Sursa foto: Getty
de Georgiana Adam    |    15 Dec 2023   •   23:25

O echipă de cercetători condusă de pionierul în bioinginerie César de la Fuente folosește metode de calcul bazate pe inteligență artificială pentru a extrage informații genetice de la rude umane dispărute, cum ar fi neanderthalienii și creaturi din era glaciară demult dispărute, cum ar fi mamutul lânos și leneșul uriaș.

Oamenii de știință spun că unele dintre aceste mici molecule proteice, sau peptide, pe care le-au identificat, au puteri de combatere a bacteriilor care ar putea inspira noi medicamente pentru a combate infecțiile la om. Lucrarea inovatoare deschide, de asemenea, un mod complet nou de a gândi despre descoperirea medicamentelor.

"Ne-a permis să descoperim noi secvențe, noi tipuri de molecule pe care nu le-am găsit până acum în organismele vii, extinzând modul în care ne gândim la diversitatea moleculară. Bacteriile de astăzi nu s-au confruntat niciodată cu aceste molecule, astfel încât acestea ne pot oferi o oportunitate mai bună de a ținti agenții patogeni care sunt problematici în prezent", a declarat de la Fuente, profesor asistent prezidențial la Universitatea din Pennsylvania, unde conduce grupul de cercetare.

Abordarea ar părea una neașteptată, dar experții spun că este nevoie urgentă de noi modalități de rezolvare a problemei rezistenței antimicrobiene la medicamentele existente, notează CNN.

"Lumea se confruntă cu o criză de rezistență la antibiotice. Părerea mea este că este nevoie de o abordare terestră, maritimă și aeriană pentru a rezolva problema - și dacă trebuie să mergem în trecut pentru a oferi potențiale soluții pentru viitor - sunt de acord cu acest lucru", a declarat Michael Mahan, profesor în cadrul departamentului de biologie moleculară, celulară și a dezvoltării de la Universitatea California, Santa Barbara.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close