Antena 3 CNN Actualitate Sănătate "Noi nu putem acționa": Ministrul Sănătății, declarații privind cazul gravidei moarte la spitalul din Botoșani

"Noi nu putem acționa": Ministrul Sănătății, declarații privind cazul gravidei moarte la spitalul din Botoșani

Este revoltă în țară după moartea tinerei mămici de 25 de ani din Botoșani, care era însărcinată in trei luni și care mai avea acasă încă trei copilași. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre acest caz.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Aug 2023   •   15:55

După șase zile de proteste la Botoșani, oamenii se mută cu proteste și revoltă la ușa Guvernului. 

"Este o situație apăsătoare pentru toată lumea. Aș vrea să vă spun cum este situația. Sunt puține spitale care aparțin Ministerului Sănătății. Cel de la Botoșani aparține autorităților locale.

Acest lucru este rezultatul unor decizii politice luate în urmă cu mai mulți ani. Acest lucru a dus la reducerea ajutorului în ceea ce privesc asigurarea serviciilor de sănătate. Noi avem în subordine circa 60 de spitale, iar restul de peste 300 aparțin autorităților locale. Astfel, pârghiile de intervenții ale Ministerului Sănătății sunt reduse", a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

Citește și: Val de nereguli la Maternitatea din Botoșani, unde tânăra gravidă a agonizat timp de șapte ore

"Din punct de vedere legal, noi nu putem acționa"

"Nu doar că nu i s-a făcut nimic acestei tinere care a murit, dar nici măcar nu a fost vizată de medicul de gardă. Noi nu putem decât să sesizăm Colegiul Medicilor din județul respectiv care a dat aviz de practică acestor oameni. 

Și așa avem probleme cu deficitul personal. Nu putem suspenda medicii care asigură asistența medicală. Noi trebuie să găsim o metodă prin care să îi determinăm pe acești medici să își facă corect meseria. Vom iniția și finaliza acte normative prin care Ministerul Sănătății să poată controla actele medicale din spitale.  

O soluție ar putea fi cea prin care medicul care refuză să consulte un pacient să îți piardă dreptul de liberă practică, dar ajungem într-o zonă în care vom suspenda medici și nu va mai avea cine să facă treabă în spitale", a mai precizat ministrul Sănătății

×
Subiecte în articol: Ministrul Sanatatii gravida moarta
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close