Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Diagnosticarea insuficienței cardiace

Diagnosticarea insuficienței cardiace

Diagnosticarea insuficienței cardiace
05 Apr 2019   •   12:07

O serie de teste medicale și examene clinice sunt necesare pentru a diagnostica insuficienta cardiaca. Inițial este necesară anamneza, în care pacientul prezintă simptomele experimentate, furnizând medicului informații importante: când au apărut simptomele, condițiile în care se manifestă, istoricul medical, alte boli prezente, factori ce au contribuit la agravarea condiției medicale.

Următoarea etapă presupune examinarea fizică, al cărui scop este de a identifica semne clinice de insuficieță cardiacă. Dintre acestea pot fi identificate edemele, mărimea inimii prin percuția toracelui, hepatomegalia, dilatarea venelor de la nivelul gâtului.

Se va identifica prezența suflurilor, respectiv a zgomotelor cardiace anormale, ritmul cardiac accelerat, dar și ralurile - zgomotele anormale de la nivelul plămânilor. Ulterior, medicul specialist constată factorii precipitanți și gradul de severitate, stabilind un plan pentru următoarele investigații.

Rolul testărilor cardiace și a diverselor examinari medicale este cel de a diagnostica insuficiența cardiaca, severitatea acesteaia, dar și eficacitatea tratamentului, respectiv reacții posibile pe care le poate prezenta fiecare pacient în parte.

Servicii de diagnosticare a insuficienței cardiace sunt disponibile și la Alma Clinic, în secția de cardiologie Suceava. Aici totul se realizează cu profesionalism, în condiții de cea mai buna calitate.

Diagnosticarea insuficienței cardiace

Pacienții suspecți de această afecțiune vor realiza înainte de toate testele uzuale de sânge. Intră în rândul acestora dozarea hemoglobinei - întrucât anemia poate să agraveze boala, formula leucocitară, probleme de natură renală, creatinina, ureea (care pot apărea în stadii avansate de IC - insuficiență cardiacă). Alte teste sunt ionograma, dozarea glicemiei și a lipidelor plasmatice, precum si dozarea peptizilor nutriuretici pentru a identifica gradul de întindere și de solicitare a fibrei miocardice.

Aceleași reguli cunoscute se aplică privind recoltarea probelor de sânge - dimineața, pe stomacul gol.

Realizarea electrocardiogramei constituie o necesitate, fiind de altfel și o analiză obligatorie. Aceasta oferă specialistului date vizând scăderi sau creșteri ale ritmului cardiac, mărimea inimii, prezența unui infarct miocardic, a blocajelor impulsului electric, ischimiei cardiace și altele.

Cu intenția de a crește acuratețea diagnosticului, respectiv de a evalua stadiul de boală, AlmaClinic a dotat cabinetul de cardiologie cu aparatură de ultimă generație. În lista de servicii medicale cardiologice sunt incluse și EcoCord-ul, testul de efort, Holter ECG și TA.

Electrocardiogramele trebuie păstrate întrucât vor fi necesare la fiecare consult în cadrul cabinetului. Medicul va identifica și înțelege mai ușor afecțiunea, analizându-le, deoarece și cele mai mici variații între ele sunt indicatori importanți.

Ecocardiografia este de asemenea o analiză importantă pe care trebuie să o realizeze pacienții cu insuficiență cardiacă, realizată la cererea specialistului. Aceasta își aduce contribuția vizavi de diagnosticarea afecțiunii. Oferă specialistului informații vizând date funcționale și anamice ale organului, referitoare la contracția inimii, aspectul arterelor mari, prezența lichidului în jurul inimii, funcționarea valvelor cardiace, mărimea camerelor, îngroșarea pereților cardiaci etc. Este vorba desigur despre o analiza neinvazivă, având la bază diagnosticarea cu ultrasunete.

Testul de efort intră de asemenea în lista investigatiilor care trebuie realizate de pacientul suspect al acestei boli de inimă. Presupune înregistrarea continuă a ECG, a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, în timp ce pacientul este supus unui efort standardizat.

Cantitatea de sânge consumată de inimă în timpul efortului este crescută, aceasta fiind oferită prin arterele coronare. Când acestea prezintă îngustări pe traiec, fluxul de sânge crescut la efort, necesar inimii, nu poate fi asigurat în totalitate. Medicul cardiolog utilizeaza ECG-ul pentru a identifica modificări în timpul testului. Este recomandat de altfel și pentru informațiile pe care le furnizează cu privire la capacitatea fiecăruia de a face față la efort.

În funcție de problemele identificate în timpul testelor și analizelor realizate, specialistul stabilește și un tratament corespunzător. În acest sens se raportează și la celelalte boli de care pacientul este suferind, acolo unde este cazul.

Atât cei care doresc să solicite mai multe informații privind serviciile de cardiologie Suceava, cât și cei care intenționează să facă o programare pot completa formularul de contact de pe site sau pot apela unul dintre numerele de telefon:

0374 825 700

0752 701 700

Sănătatea este un dar neprețuit, de care fiecare trebuie să se îngrijească. Orice simptom sau stare care ar putea semnala o problemă cardiacă trebuie luat în considerare, fiind urmat de o programare în cadrul unei clinici specializate precum Alma Clinic. Mai multe informatii despre insuficiența cardiacă și servicii medicale profesionale sunt disponibile celor interesați pe www.almaclinic.ro.

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close