Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Legumele și fructele cu cele mai mari niveluri de pesticide. Ar fi bine să le eliminați din alimentație

Legumele și fructele cu cele mai mari niveluri de pesticide. Ar fi bine să le eliminați din alimentație

Alegem să adăugăm în alimentația noastră fructe și legume cu speranța unui stil de viață mai sănătos. Totuși, se pare că nu toate alimentele ne fac bine, dimpotrivă, unele ne pot provoca reale probleme de sănătate.

Legumele și fructele cu cele mai mari niveluri de pesticide. Ar fi bine să le eliminați din alimentație
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mar 2024   •   18:22

Deși oamenii mănâncă fructe și legume, crezând că adoptă o alimentație sănătoasă, se pare un procentaj mare din aceste alimente conțin mai multe pesticide decât am putea crede. 

Din păcate, circa 95% dintre căpșunele care nu sunt organice, frunzele verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, strugurii, piersicile și perele testate de guvernul SUA conțineau niveluri detectabile de pesticide, conform Ghidului din acest an al Cumpărătorului privind pesticidele din produsele agricole, relatează CNN.

De asemenea, acestora li se alătură nectarinele, merele, ardeii grași și iuți, cireșele, afinele și fasolea verde, și ele pline de pesticie. 

O meta-analiză din 2022 a arătat că persoanele expuse la pesticide au fost de aproape cinci ori mai susceptibile de a prezenta modificări ale ADN-ului, în timp ce un studiu din februarie a scos la iveală faptul că în cazul copiilor expuși la o vârstă fragedă, aceștia au prezentat o dezvoltare neurologică mai redusă din copilărie până în adolescență. 

Alimentele cu cea mai mică cantitate de pesticide

La polul opus sunt avocado, porumbul dulce, ananasul, ceapa și papaya. Aproape 65% dintre fructele și legumele din această categorie nu au prezentat reziduuri detectabile de pesticide. 

Pesticidele au fost asociate în cadrul studiilor cu nașterile premature, malformațiile congenitale și avorturile spontane. Expunerea la pesticide a fost asociată, de asemenea, cu scăderea numărului de spermatozoizi, boli de inimă, cancer și alte tulburări. 

×
Subiecte în articol: fructe legume pesticide
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close