Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Gestul frumos făcut de un patron din Brașov pentru turiștii blocați la Bâlea Lac

Gestul frumos făcut de un patron din Brașov pentru turiștii blocați la Bâlea Lac

Gestul frumos făcut de un patron din Brașov pentru turiștii blocați la Bâlea Lac
20 Ian 2016   •   14:41

Cei 72 de turiști de la Bâlea Lac au fost evacuați miercuri, din zona montană, de trei elicoptere, două aparținând Inspectoratului General de Aviație și un elicopter privat, sosit de la Brașov, aparținând unui om de afaceri brașovean care a dorit să ajute la operațiunea de salvare din munte, a precizat pentru Agerpres, Adrian David, Șeful Salvamont Sibiu.

"Toți turiștii au fost evacuați în siguranță. Astăzi au intervenit trei elicoptere: două de la Ministerul de Interne și un elicopter privat venit din propria inițiativă de la Brașov, e vorba de un patron care a dorit să ajute", a explicat Adrian David.

Printre cei 72 de turiști se aflau și 34 de copii, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Turiștii au fost transportați cu elicopterele peste Valea Bâlea, care leagă pe o distanță de 3.700 de metri Lacul Bâlea, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, cu Cascada Bâlea, aflată cu 200 de metri mai jos. Elicopterele au aterizat pe un câmp, în apropierea localității Cârțișoara, aflată în vecinătatea zonei turistice Bâlea și la 60 de kilometri distanță de municipiul Sibiu.

Turiștilor li s-a oferit un ceai fierbinte. La Cârțișoara, unde au aterizat elicopterele, a fost amenajat și un cort, au existat echipaje SMURD, însă nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Marți, turiștii de la Bâlea au beneficiat de cazare și masă gratuite, potrivit Lidiei Bădilă, purtătoarea de cuvânt a Complexului de Gheață de la Bâlea Lac.

Nu toți turiștii blocați marți la Bâlea Lac, pe munte, au fost evacuați miercuri, cu elicopterele. Patru turiști israelieni au cerut firmei de turism prin care au ajuns la Bâlea Lac, să-i coboare de pe munte, ca să poată prinde avionul miercuri, de pe Aeroportul Internațional din Sibiu. Astfel, firma de turism a închiriat snowmobile de la o firmă de profil din Sibiu, care marți noaptea a efectuat o cursă prin zăpadă, până la Bâlea Lac, de unde i-a coborât pe israelieni, până la Bâlea Cascadă, de unde este posibilă deplasarea cu mașina pe șosea.

La Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară 90 de centimetri și există un risc de gradul doi de producere de avalanșe, ceea ce înseamnă un grad moderat, potrivit meteorologilor. În aceste condiții, salvamontiștii nu recomandă nimănui să se aventureze pe schiuri sau cu snowmobilul de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă.

Din zona turistică Bâlea Lac se poate coborî iarna numai cu telecabina. Transfăgărășanul este închis, fiind acoperit de un strat de câțiva metri de zăpadă și există pericol de avalanșe și căderi de stânci.

Zona turistică Bâlea este căutată de foarte mulți turiști români și străini, îndeosebi britanici, pentru că aici e singurul loc din România și printre puținele din Europa unde există construcții de gheață: Hotelul de Gheață și patru iglu-uri.

Telecabina de la Bâlea nu a mai funcționat din cauza unei defecțiuni în sala motoarelor, a precizat, pentru AGERPRES, Lidia Bădilă. Patronul firmei care deține telecabina, Leo Klingeis, a efectuat în ultimele 24 de ore două drumuri cu snowmobilul, de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă, transportând două piese, care să înlocuiască mecanismul defect al telecabinei.

Deocamdată, la Bâlea Lac mai sunt cu aproximație 50 de persoane: 24 de salvamontiști, în jur de 20 de cabanieri și angajați ai Hotelului de Gheață, doi jandarmi montani și doi meteorologi de la Stația Meteo. Cabanierii, salvamontiștii, meteorologii și jandarmii montani nu pot coborî de pe munte până nu se repară telecabina. Nicio persoană aflată sus pe munte nu este în pericol, potrivit surselor oficiale.

×
Subiecte în articol: Balea lac elicopter
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close