Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Limbajul corporal ingenios folosit de fotbalişti pe teren, decriptat de un specialist în ştiinţe motorii: "Acest gest generează multă forţă şi putere"

Limbajul corporal ingenios folosit de fotbalişti pe teren, decriptat de un specialist în ştiinţe motorii: "Acest gest generează multă forţă şi putere"

Fotbaliștii din întreaga lume s-au făcut cunoscuți prin talentul extraordinar de pe teren, dar şi prin anumite gesturi care au atras atenţia publicului, dar şi a specialiștilor în științe motorii care le-au decriptat limbajul corporal şi au găsit o serie de explicații utile şi interesante.

Limbajul corporal ingenios folosit de fotbalişti pe teren, decriptat de un specialist în ştiinţe motorii: "Acest gest generează multă forţă şi putere"
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    26 Oct 2023   •   19:49

Potrivit specialiștilor în științe motorii, acțiunea sportivilor poate fi determinată prin anumite trăsături caracteristice pe care aceştia le folosesc din ce în ce mai des pe teren, fiind inspirați de nume mari din sport.

Vorbim în special de tendința fotbaliștilor de a scoate limba în timp ce aleargă pe teren în timpul meciurilor, gest care a ajuns în atenţia presei mondiale, dar şi a experților în posturologie clinică.

Câţiva dintre ei au oferit şi o explicație la această întrebare: De ce aleargă sportivii cu limba scoasă pe teren şi cât de utilă este o anumită poziție atunci când intenționăm să facem ceva?

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În acest context, experții au analizat toate domeniile din sport şi au ajuns la următoarele concluzii.

"Conceptul se regăseşte în domeniul postural”, explică Nicola Bianchi, absolvent în Ştiinţe Motorii, osteopat cu un master în posturologie clinică.

"Nu o folosesc pentru a proteja dinţii. Muşcătura este folosită pentru stabilizarea ocluziei gurii, îmbunătăţeşte gestul, dă o capacitate mai mare de exprimare a forţei. Amplifică performanţa. Întregul sistem bucal interacţionează în această expresie a forţei şi activităţii: limba, care face parte din sistemul stomatognat, este un element propulsor important (...)

În mod instinctiv, corpul caută cea mai bună performanţă în acel moment, echilibrând toate părţile. Una dintre acestea este limba, crucială pentru că este o componentă a lanţul anterior şi al lanţurilor funcţionale ale corpului nostru, expresive în domeniul puterii şi forţei. Scoaterea limbii trebuie inclusă în cadrul acestei cercetări posturale”.

Ne întrebăm de ce ne punem într-o anumită poziţie când facem ceva? Iar posturologia are următorul răspuns: "Pentru că este cea mai eficientă, mai confortabilă, cea mai utilă poziţie în acel moment: limba cade în această zonă.

Ca orice altă parte a corpului, este plasată într-o poziţie mai bună decât în ​​alta, astfel încât corpul în acel moment să poată produce cel mai bun, cel mai eficient gest. Sistemul nostru neurologic ghidează gura, corpul, tot ce este muscular, fascial, astfel încât să se producă această acţiune", a mai spus expertul.

În România exista până de curând un sportiv care scotea limba în timpul efortului făcut la meciuri. Este vorba despre fotbalistul orădean Claudiu Keşeru, retras recent din activitate. Ultima oară la UTA, Keşeru a fost dat afară de la prima selecţie la FC Bihor pentru că "era gras şi scotea limba”, scria Libertatea în 2014, potrivit Mediafax.

În tenis de exemplu, presa relata despre "limba lui Pete Sampras”. Rivalul Andre Agassi a studiat atent tema. A interpretat astfel serviciul germanului Boris Becker şi a înţeles traiectoria serviciului:

  • limba dreaptă spre nas = serviciu drept;
  • limba la marginea gurii = minge pe lateral. I-a spus asta la sfârşitul carierei, spre dezamăgirea germanului manageriat de Ion Ţiriac.

×
Subiecte în articol: fotbalisti limbaj nonverbal
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close