Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicul Radu Țincu, despre pericolele ascunse în apa îmbuteliată: "Nanoparticulele de plastic sunt capabile să străbată bariera digestivă"

Medicul Radu Țincu, despre pericolele ascunse în apa îmbuteliată: "Nanoparticulele de plastic sunt capabile să străbată bariera digestivă"

Descoperire îngrijorătoare în apa îmbuteliată în sticle din plastic. O sticlă de apă conține de 100 de ori mai multe particule microscopice de plastic, adică o concentraţie mult mai mare decât se ştia până acum.

Medicul Radu Țincu, despre pericolele ascunse în apa îmbuteliată: "Nanoparticulele de plastic sunt capabile să străbată bariera digestivă"
Sursa foto: Captură video- Getty Images I tylim
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2024   •   10:36

Cercetările referitoare la consecințele pe care aceste microparticule de plastic le au asupra sănătății sunt limitate, dar unele studii au evidenţiat deja efecte dăunătoare.

Medicul Radu Țincu a explicat, la Antena 3 CNN, în ce fel ne afectează aceste particule microscopice organismul.

"Expunerea la particule de microplastic afectează, în primul rând, mucoasa tubului digestiv. Aceste particule se implantează la nivelul mucoasei digestive și determină o serie de procese inflamatorii și chiar alergice, la persoanele susceptibile.

Inflamația mucoasei digestive va duce la o creștere a permeabilității digestive, lucru care se va traduce prin creșterea absorbției de toxine din tubul digestiv.

Citește și: "Nu mă aşteptam ca în trei zile să merg!". Viaţa unei tinere de 23 de ani, salvată de neurochirurgii din Iași după o operaţie riscantă

Dincolo de microparticulele de plastic au fost descoperite și nanoparticule de plastic, care sunt capabile să străbată bariera digestivă și să ajungă la nivelul circulației portale.

Nu se știe care sunt efectele acestor nanoparticule, dar se pare că ele pot să producă inflamația vaselor de sânge și să crească riscul de cheaguri.

În plus, microparticulele de plastic pot să se comporte ca un transportor pentru alte substanțe toxice, cum ar fi pesticidele sau metalele grele, astfel încât, odată ajunse la nivelul tubului digestiv, se vor implanta în mucoasa digestivă și vor dilua substanțele chimice pe care le poartă, acestea fiind absorbite în întreg organismul", a explicat medicul Radu Țincu.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close