Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicul Tudor Ciuhodaru, despre riscul de intoxicații grave atunci când fierbe mustul: "Se ajunge până la comă sau deces"

Medicul Tudor Ciuhodaru, despre riscul de intoxicații grave atunci când fierbe mustul: "Se ajunge până la comă sau deces"

Medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul Clinic de Urgență "Nicolae Oblu" din Iași, a explicat astăzi, la Antena 3 CNN, că fermentarea mustului poate duce la intoxicații mortale.

de Mia Lungu    |    07 Oct 2022   •   14:08

"Atenție, chiar nu e de glumit. Și sunt numeroase victime, mai ales că vorbim despre o patologie sesonieră la care numărul de cazuri și gravitatea sunt în continuă creștere.", spune Tudor Ciuhodaru.

"În încăperile în care fierbem mustul, butoaiele plasate în spațiile cu ventilație proastă, degajă acest dioxid de carbon care este imposibil de degelat, pentru că este incolor, insipid și inodor, deci nu are culoare, gust sau miros. Iar în aceste condiții reducerea exigenului în aceste spații poate crea mari probleme de sănătate, care sunt variabile ca intensitate clinică: de la simplele amețeli, grețuri, vărsături, dureri de cap, până la sincopă asociată tulburărilor respiratorii sau cardiovasculare.

Dar atenție, există și cazuri în care se ajunge până la comă și deces, iar suscebilitatea este crescută, mai ales când avem și afecțiuni respiratorii, cardiovasculare sau neurologice.", a mai explicat medicul.

Ce nu trebuie să faceți când fierbe mustul

1. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare

2. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid

3. Nu intraţi nepregătit în încăperea în care există deja o victimă

Citiţi şi: Pericolul din timpul fermentării mustului. ISU Giurgiu avertizează că dioxidul de carbon acumulat poate cauza intoxicaţii grave

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru medic intoxicații mustul
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close