Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pericolul momentului la mare: Nu cumpăraţi nămol de pe plajă! Riscurile sunt multiple

Pericolul momentului la mare: Nu cumpăraţi nămol de pe plajă! Riscurile sunt multiple

Specialiștii trag semnalul de alarmă: Nămolul vândut pe plajă este extrem de periculos.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Aug 2023   •   15:39

Medicii ne recomandă să nu cumpărăm nămol de la comercianții de pe plajă. Şi asta deoarece este recoltat din zona în care Sanatoriul Balnear Techirghiol deversează nămolul deja folosit.  

"Folosirea nămolului în scop de prevenire a bolilor, de tratare sau recuperare funcţională este reglementată prin legea balneară. În această lege este prevăzut modul în care este folosit nămolul în sanatoriu şi se referă la aplicația generală în combinaţie cu apă sau alte substanţe naturale.", a explicat Olga Surdu, medic Sanatoriul Balnear Techirghiol, în direct la Antena 3 CNN.

Specialistul a mai atras atenţia că nămolul care se cumpără la malul mării conține, de fapt, o cantitate foarte mică de nămol activ. Pentru o baie de nămol în bazele de tratament se folosesc 14 kilograme. Comercianții ambulanți vând 500 de grame şi spun că ajung pentru tot corpul.

Citeşte şi: împachetărilor cu nămol pe caniculă: "Se comportă ca un corp negru

"În timpul folosirii nămolului uzat are loc un schimb intens între organism şi mediul peloid. O parte din elementele nămolului trec bariera cutanată şi sunt absorbite de organism. O parte din elementele organismului rizibile din ţesutul subcutanat se duc înspre nămol. 

Riscul cel mai mare este compromiterea ideii de factor terapeutic valoros al nămolului. De asemenea, acest nămol poate provoca iritații cutanate", a avertizat specialistul.  

×
Subiecte în articol: nămol Techirghiol
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close