Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicii din Techirghiol explică riscurile împachetărilor cu nămol pe caniculă: "Se comportă ca un corp negru"

Medicii din Techirghiol explică riscurile împachetărilor cu nămol pe caniculă: "Se comportă ca un corp negru"

Medicii de la Sanatoriul Balnear Techirghiol explică riscurile la care se expun cei care aleg tratamentele cu nămol în zilele caniculare, la orele de vârf.

Medicii din Techirghiol explică riscurile împachetărilor cu nămol pe caniculă: "Se comportă ca un corp negru"
Sursa foto: Facebook
de Mia Lungu    |    19 Iul 2023   •   21:29

Olga Surdu, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie la Sanatoriul Balnear Techirghiol, spune că cei care se dau cu nămol și stau la soare, în plină caniculă, se expun unor riscuri foarte mari.

”Cred că beneficiile sunt cele mai mici posibile. În momentul ăsta avem 23 – 24 de grade dimineaţa, iar în miezul zilei 30 și ceva de grade, deci numai temperatura este un factor de stres.

Eliminarea sudorii de pe piele este mecanismul care consumă cea mai multă energie și atunci organismul se răcorește.

În condițiile în care pacientul este acoperit cu nămol, acest mecanism de adaptare este anihilat, este inhibat pentru că este acoperită pielea cu nămol, care are culoarea neagră și se comportă ca un corp negru. Deci, în afară de faptul că acoperă, împiedică transpirația, absoarbe toată radiația solară.

Acesta este motivul pentru care noi recomandăm ca aplicația completă de nămol să se facă dimineața, între orele 8:00-10:00 sau după-amiaza, între orele 17:00-19:00. Corect făcută, aplicația nu durează mai mult de două ore”, a transmis dr. Olga Surdu, potrivit Radio Constanța

”În afară de temperatură, pe litoral, elementul de disconfort este umezeala. La 80 de unități și peste 80 de unități, cum avem zilele acestea de umiditate, respirația este foarte dificilă.

Travaliul cardiac în condiții de temperatură crescută este comparabil cu un efort fizic mare. Ca și cum, eu știu, cineva ar sparge lemne, ca și atunci, toate suferințele cardiovasculare sunt amenințate cu decompensarea, ba chiar cu agravarea lor, iar pacientul, persoana, nu se simte bine, este obosită, respiră greu, gâfâie, ba nu poate să doarmă sau doarme prea mult. Deci, sunt o sumă de semnale de alarmă pe care organismul le dă, cu condiția ca ele să-și fie ascultate”, a mai spus medicul.

Olga Surdu a mai subliniat faptul că mulți pacienți preferă să ignore avertismentele specialiștilor și să se expună riscurilor.

”Este o luptă cu convingerea pentru că fiecare dintre noi crede că știe mai bine decât ce i se spune, știe el personal ce are de făcut. Și faptul că unele persoane iubesc căldura și iubesc soarele le 'ajută' să ignore sfaturile”, a adăugat medicul.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close