Antena 3 CNN Actualitate Sănătate OMS va declara cel mai cunoscut îndulcitor ca fiind "o substanță posibil cancerigenă" | Este și în Coca-Cola și în guma de mestecat

OMS va declara cel mai cunoscut îndulcitor ca fiind "o substanță posibil cancerigenă" | Este și în Coca-Cola și în guma de mestecat

Unul dintre cei mai obișnuiți îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat un posibil cancerigen luna viitoare de către un important organism de sănătate la nivel mondial.

OMS va declara cel mai cunoscut îndulcitor ca fiind  "o substanță posibil cancerigenă" | Este și în Coca-Cola și în guma de mestecat
Sursa foto: pexels.com
de Alexandra Axinia    |    29 Iun 2023   •   11:34

Aspartamul, printre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali din lume, urmează să fie inclus pe lista substanțelor ce pot cauza cancer, conform unor oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății citați de Reuters sub protecția anonimatului.

Mai multe concluzii în acest sens vor fi prezentate de JECFA, comitetul OMS privind aditivii alimentari, și de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care a evaluat 1.300 de studii referitoare la aspartam, în cadrul analizei sale.

Aspartamul a fost studiat timp de ani de zile. Un studiu observațional realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat.

Citește și: Obezitatea pune stăpânire pe populația adultă din România. 2 din 4 persoane sunt supraponderale

Luna trecută, OMS a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății. 

Modificările recente ale rețetelor de către gigantul de băuturi răcoritoare Pepsico demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate.

 Conform Reuters, Pepsico a eliminat aspartamul din sifone în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru a-l elimina din nou în 2020. Aspartamul se regăsește și în unele băuturi dietetice ale companiei Coca-Coca. 

×
Subiecte în articol: OMS îndulcitor substanță cancerigenă
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close