Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ora la care suntem maxim de inteligenți. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Atunci este bine să luăm decizii”

Ora la care suntem maxim de inteligenți. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Atunci este bine să luăm decizii”

Un neurochirurg care nu se adaptează la tehnologie devine un medic depășit, apreciază prof. dr. Vlad Ciurea care spune despre creier, această ”bijuterie umană” că are un interval de timp în care este maxim de inteligent.

Ora la care suntem maxim de inteligenți. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Atunci este bine să luăm decizii”
Sursa foto: pixabay/Antena 3
de Georgiana Adam    |    28 Iul 2022   •   08:10

"Nu se poate medicină, nu se poate neurochirurgie fără tehnologie. Oricât ai fi de îndemânatic pe mâna dreaptă, trebuie să îţi foloseşti şi mâna stângă, or tehnologia vine pe mâna stângă, iar tu cu mâna dreaptă duci tehnologia spre această bijuterie umană care este creierul. 

Este pas de pas, exact ca într-o căsătorie, suntem mână în mână. Ai făcut un pas înainte în neurochirurgie pe îndemânare, trebuie să faci un pas înainte şi pe tehnologie. 

Un neurochirurg care nu se adaptează, care adoptă o atitudine de ”nu cunosc, nu vreau”, este un neurochirurg depăşit. Noi, când spunem neurochirurgie, înseamnă minim invaziv, înseamnă micro-neurochirurgie, deci înseamnă tehnologie", a declarat profesor doctor Vlad Ciurea, profesor emerit al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi membru de Onoare al Academiei Române, potrivit agerpres.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Renumitul profesor spune că, în ziua de azi, neurochirurgia nu mai poate fi posibilă fără tehnică, iar progresele care s-au realizat în acest domeniu au fost fabuloase. Totodată, actul medical în domeniul neurochirurgiei nu mai poate fi conceput fără aspectul tehnic, mai spune specialistul.

Prof. dr. Vlad Ciurea: "Nivelul tehnologiei în neurochirurgie a izbucnit ca Vezuviul, toată lumea știe”

"Nivelul tehnologiei în neurochirurgie a izbucnit ca Vezuviul, toată lumea ştie, toată lumea vrea, toată lumea poate şi sunt spitale în care tehnologia s-a dezvoltat, şi clinic, în mod deosebit, şi merg înainte. 

Este exact ca un drog, care ne place, ne place, ne place şi ne acoperă întreg creierul, şi din profunzime, iar noaptea ne gândim la tehnologie. Tehnologia şi actul medical se îmbină, nu aş spune 50 - 50%, dar nu poţi să realizezi fără tehnologie. 

Am fost în cel mai mare centru universitar de tehnologie şi neurochirurgie din INI (International Neuroscience Institut) din Hanovra şi constatam că pentru a aborda anumite zone, întâi o faci tehnologic, pe fantomă, după care te duci la om şi faci structurile umane. Deci întâi era tehnologia şi apoi abordul uman manual. 

Însă fiinţa umană este una singură, fiinţa umană se compune şi din structuri anatomice vasculare, dar şi din structuri psihice pe care noi nu putem să le ştim decât dacă noi, care suntem şi oameni, înţelegem pacientul şi aprofundăm tehnologia şi cu restul de minte, creier, simţuri, gânduri ale pacientului", a arătat profesorul Ciurea, care este şi fondatorul Centrului de Excelenţă în Neurochirurgie.

Din acest an, profesorul Ciurea este și membru de onoare al Academiei Române şi pune această recunoaștere pe seama activităţii sale didactice şi ştiinţifice.

"Când eşti votat, în primul rând, de secţia ta medicală, înseamnă că cei care sunt acolo - sunt un număr limitat, 19 persoane - toţi ştiu despre tine şi votul lor este secret. 

Trebuie să fii un om cunoscut, un om care ai făcut ceva în domeniul specialităţii mele, de neurochirurgie, şi la nivel de membru de onoare în medicină, în general, pentru că se consideră că membru de onoare trebuie să fii formator de opinie medicală şi generală. 

În Adunarea mare, când am fost votat, în 2 februarie 2022, orice persoană putea să se ridice şi să vorbească împotriva mea, orice persoană putea să mă critice, să mă aprecieze sau să voteze împotrivă din foarte multe motive. Am fost votat cu unanimitate", a estimat neurochirurgul.

Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Nu lucrați noaptea, pentru că forțăm creierul”

Renumitul profesor mai spune că există un interval orar în care e indicat să luăm decizii, aceasta fiind perioada în care inteligența umană atinge vârful.

”Inteligența umană este maximă între orele 10:00 – 12:00. După-amiază, un vârf formidabil între orele 16:00 – 18:00.

Acei domni care se află în Grecia sau Spania și fac siesta cred că au citit aceste lucruri. Se odihnesc. Nu lucrați noaptea, pentru că forțăm creierul să lucreze”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, potrivit csid.ro.

Explicația este aceea că, spre seară, activitatea creierului este în scădere, motiv pentru care nici nu este bine să ne forțăm creierul să lucreze noaptea.

”Trebuie să ne odihnim. Spre seară, activitatea cerebrală scade. Scad toate funcțiile, atenția, memoria.

Este bine să luăm decizii dimineața, nu noaptea. Cel mai bun somn este între 22:00 – 00:00. Creierul trebuie să se odihnească”, a spus medicul.

×
Subiecte în articol: Vlad Ciurea creier inteligenta
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close