Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pericolul din îngheţată: "Seamănă cu detergentul, ne modifică flora intestinală şi produce inflamaţii"

Pericolul din îngheţată: "Seamănă cu detergentul, ne modifică flora intestinală şi produce inflamaţii"

A venit căldura, iar îngheţata în această perioadă nu înseamnă numai un deliciu care ne răcoreşte, dar şi un potenţial pericol.

Pericolul din îngheţată: "Seamănă cu detergentul, ne modifică flora intestinală şi produce inflamaţii"
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    27 Mai 2022   •   10:00

Ingredientele care dau o consistență netedă și stabilă înghețatei, batoanelor de ciocolată și altor gustări ambalate pot provoca anumite boli inflamatorii cronice, arată un studiu nou, citat de Science.org.

În plus, cercetătorii vorbesc şi de riscul apariţiei bolilor metabolice și a inflamației intestinale, în cazul utilizării a doi emulgatori utilizați în alimentele procesate. 

Cum trebuie să alegem îngheţata

De aceea, îngheţata pe care o alegem trebuie să aibă cât mai puţine ingrediente şi mai naturale, pentru a evita apariţia unor probleme medicale.

Specialiştii spun că aceste substanţe întrerup bariera dintre sistemul imunitar și microbiom - microbii care sunt în corpul nostru.

"Descoperirea trimite un mesaj foarte clar, că schimbările aduse aprovizionării cu alimente ne modifică microbiota și sănătatea", spune Karen Madsen, microbiolog la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Autorii studiului susţin că aceste ingrediente perturbă bariera dintre sistemul imunitar şi flora intestinală. 

"Studiul trasmite un mesaj foarte clar că schimbările apărute în sursele noastre de hrană alterează flora intestinală şi ne afectează sănătatea", a declarat Laren Madsen, microbiolog la Universitatea din Alberta, Canada.

Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători care au făcut o serie de experimente pe şoareci. Animalele au primit hrană cu emulsificatori folosiţi în industria alimentară. 

În mod normal, spun specialiştii, un strat de mucus separă celulele intestinale de bacteriile intestinale. Dar dacă bacteriile ajung la aceste celule, din cauza emulgatorilor, ele pot stimula sistemul imunitar și pot provoca inflamații. 

Ce sunt emulgatorii din îngheţată

Această inflamație necontrolată a tractului digestiv este semnul bolii inflamatorii intestinale, care provoacă diaree, oboseală și dureri abdominale. 

Boala inflamatorie intestinală afectează mai mult de un milion de oameni din Statele Unite și pare să fie în creștere. 

Emulgatorii sunt nişte compuși asemănători detergentului care se transformă într-un amestec neted, cremos, excat aşa cum este nevoie în compoziţia îngheţatei.

×
Subiecte în articol: inghetata emulgatori
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close