Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Plan național pentru controlul cancerului

Plan național pentru controlul cancerului

Plan național pentru controlul cancerului
Sursa foto: Foto: Pixabay
15 Feb 2017   •   23:51

România a finalizat un prim draft al Planului naţional de control al cancerului (PNCC), document elaborat conform recomandărilor din ghidul european de profil, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la conferinţa finală a Proiectului CANCON, desfăşurată miercuri la Malta. 

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Florian Bodog a discutat cu reprezentanţii statelor membre ale UE despre elaborarea Ghidului European de Control al Cancerului, un instrument deosebit de util în realizarea PNCC la standarde europene. 

Această acţiune a avut ca obiectiv elaborarea Ghidului european pentru îmbunătăţirea calităţii în controlul integrat al cancerului de la prevenţie până la îngrijiri paliative. 

Ministerul Sănătăţii precizează că PNCC este un document comprehensiv care propune un ansamblu de măsuri menite să asigure controlul cancerului în ţara noastră. 

PNCC are următoarele obiective: întărirea capacităţii sistemului de sănătate de a reduce prevalenţa factorilor de risc ai cancerului prin promovarea intervenţiilor care să favorizeze adoptarea unui stil de viaţă sănătos (reducerea fumatului, a consumului excesiv de alcool, combaterea sedentarismului şi adoptarea unei diete sănătoase); implementarea programelor de depistare precoce activă a cancerelor de col uterin, sân şi colorectal în conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calităţii în programele de screening organizate la nivel populaţional; dezvoltarea capacităţii sistemului de sănătate de a asigură accesul la servicii medicale de diagnostic şi tratament, precum şi dezvoltarea cercetării şi inovaţiei în domeniul cancerului; îmbunătăţirea monitorizării incidenţei bolii prin dezvoltarea registrelor regionale de cancer, se menţionează în comunicatul ministerului. 

PNCC mai conţine un set de măsuri care vizează domeniile dezvoltării resurselor umane, revizuirii ghidurilor şi protocoalelor de diagnostic şi tratament şi realizarea de investiţii în infrastructura de diagnostic şi radioterapie. 

"Ministrul Bodog a declarat că în programul actual de guvernare este prevăzută creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sănătăţii publice: cancer col uterin, cancer mamar, cancer colo-rectal, cancer de prostată, cancer pulmonar, diabet zaharat, boli cardio-vasculare, boli pulmonare cronice prin accesarea fondurilor structurale nerambursabile. De asemenea, Guvernul României va demara construcţia a opt spitale regionale, a unui spital republican, precum şi dotarea şi reabilitarea unităţilor sanitare existente. Mai mult, printr-un proiect finanţat cu sprijinul Băncii Mondiale, Ministerul Sănătăţii va dota, echipa şi va reabilita 12 centre de radioterapie în urma cărora se va dubla capacitatea de tratament a pacienţilor cu afecţiuni oncologice", se mai menţionează în comunicat. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: cancer Florian Bodog
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close