Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Prof. dr. Irinel Popescu: "Depresia şi supărarea pot conduce la apariţia cancerului"

Prof. dr. Irinel Popescu: "Depresia şi supărarea pot conduce la apariţia cancerului"

Depresia şi supărarea pot conduce la apariţia cancerului. Cu alte cuvinte, starea de spirit ne poate pune viaţa în pericol. Prof. dr. Irinel Popescu a explicat, în direct la Antena 3 CNN, legătura dintre depresie şi cancer.

Prof. dr. Irinel Popescu: "Depresia şi supărarea pot conduce la apariţia cancerului"
Sursa foto: Captură video | Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Aug 2023   •   10:11

Profesor universitar și medic primar Chirurgie Generală, dr. Irinel Popescu a sesizat, de-a lungul timpului, o asociere între depresie și apariția cancerului.

"Această afirmație, pe care personal mi-o asum, nu face parte din ceea ce este, cum numim noi în medicină, bazat pe dovezi în întregime.

Este cunoscută și studiată o relație între depresie și diferite boli, inclusiv cancerul, dar dovezi în sensul medicinei contemporane, care are întotdeauna nevoie cifre foarte clare, nu sunt până în momentul de față.

Ca atare, ceea ce sugerez eu este să luați această afirmație ca pe o părere personală", afirmă dr. Irinel Popescu.

Citește și: Secretele unui spate fără dureri. Ce trebuie neapărat să facem de 4-5 ori pe zi, câte 5-10 minute

Chiar dacă acestă afirmație nu este bazată pe dovezi clare, experiența în medicină i-a demonstrat medicului faptul că ar putea exista o relație între depresie și diferite boli, inclusiv cancerul.

De asemenea, stomacul, pancreasul și mușchiul inimii par să fie cele mai afectate de depresie.

"După niște ani de experiență în medicină am citit, am căutat să mă informez și am văzut că și alte forme de cancer, în afara celor pe care le-am observat eu, în primul rând, de exemplu, cancerul de sân la femei, pot să apară pe fondul unei depresii.

De-a lungul timpului am remarcat mai multe cazuri de cancer gastric și de cancer de pancreas, care au apărut în urma sau în contextul unor astfel de depresii și nu pot să nu fac o legătură.

Era oameni foarte sănătoși înainte și, brusc, dintr-un motiv sau altul, s-a instalat o depresie, în general pe fondul unui stres foarte mare.

Țin minte că un pacient spunea că i-a murit soția. Deci nu pot să nu fac o legătură și nu o fac numai eu, au făcut-o și alții.

Cu toate acestea, mecanismele prin care se poate ajunge la cancer de la depresie nu sunt cunoscute.

Este o dovadă că încă știm destul de puțin despre modul în care funcționează organismul uman și despre natura umană și că mai sunt multe de cercetat, dar cercetările sunt în curs", a mai adăugat specialistul.

×
Subiecte în articol: depresie cancer Dr. Irinel Popescu
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close