Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Semnalul de alarmă tras de un medic reputat din România. Medicamentele contra infecțiilor au zero eficacitate

Semnalul de alarmă tras de un medic reputat din România. Medicamentele contra infecțiilor au zero eficacitate

Semnalul de alarmă tras de un medic reputat din România. Medicamentele contra infecțiilor au zero eficacitate
Sursa foto: Foto: Pixabay
12 Mai 2016   •   10:33

În plin scandal privind dezinfectanții diluați din spitale și la numai câteva ore de la anunțarea rezultatelor primelor teste oficiale realizate de Guvern asupra produselor biocide Hexi Pharma, medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției Terapie Intensivă nou-născuți de la Marie Curie, trage un semnal de alarmă asupra unei alte probleme extrem de grave din sistemul sanitar românesc. Medicamentele generice cu care ne tratăm au zero eficacitate, declară medicul Cârstoveanu într-un interviu pentru republica.ro.

Dezinfectanții diluați sunt numai o verigă dintr-un sistem complex și totul trebuie privit în ansamblu: „OK, o să ne spălăm pe mâini, o să reducem infecțiile, o să avem cu ce să ne spălăm, dar - dacă nu rezolvăm lucrurile global - nu atingem problema”, este de părere doctorul Cîrstoveanu.

O parte dintre pacienții pe care îi tratează în secția pe care o conduce vin din spitale și maternități din țară deja colonizați cu 2-3 tipuri de bacterii extrem de rezistente la tratament. „Suntem atât de obișnuiți cu aceste lucruri... Este o obișnuință a noastră foarte tristă, înțelegeți? Practic nu ar trebui să existe așa ceva. Este un lucru pe care îl acceptăm cu toții, luptăm împotriva lui, dar parcă nu se mai termină”, spune respectatul medic.

„Nu vă concentrați doar pe dezinfectanți. Secțiile care nu au personal medical au cele mai multe infecții medicale. Infecțiile nosocomiale variază între 3 și 40%. Unde nu ai personal medical te duci la 30% - 40% - 50%. Unde ai personal, unde ai consumabile, unde ai antibiotice și unde te speli pe mâini cu ce trebuie, unde ai infrastructură și politici de spital și națională, poți să te aștepți la valori mici. Noi am avut între 6 și 12%. Mortalitatea este încă legată de infecții nosocomiale”, a mai declarat medicul.

Ce soluție propune doctorul Cîrstoveanu?

”Este mult mai complicat – e nevoie de politică de secție, politică de spital, politică națională. Totul trebuie privit în ansamblu: nu doar dezinfectanții. OK, o să ne spălăm pe mâini, o să reducem infecțiile, o să avem cu ce să ne spălăm, dar - dacă nu rezolvăm lucrurile global - nu atingem problema.”

Doctorul Cătălin Cîrstoveanu este șeful Secției de Terapie Intensivă nou-născuti de la Spitalul de copii Marie Curie din București. Un loc în care se salvează vieți.

×
Subiecte în articol: dezinfectanti medicamente
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close