Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum scăpăm de infecţiile rezistente la antibiotice

Cum scăpăm de infecţiile rezistente la antibiotice

Nu doar bacteriile pot fi rezistente la medicamentele utilizate pentru combaterea infecțiilor, ci și alți microbi, cum ar fi paraziții, virușii și ciupercile.

Cum scăpăm de infecţiile rezistente la antibiotice
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    17 Ian 2022   •   15:16

"Infecţiile devin rezistente la antibiotice pe de o parte în mod natural, pentru că în timp, au loc anumite modificări genetice ale acestor microorganisme, pe de altă parte din cauza expunerii repetate la aceste medicamente antimicrobiene. Au loc transformări în structura şi proprietăţile acestor microorganisme. Se ajunge la acest fenomen de rezistenţă antimicrobiană când microorganismele nu mai sunt combătute de antibiotice. 

Aş putea să vă dau exemplu Escherichia coli care a devenit rezistentă la fluorochinolone, nişte medicamente care erau folosite în mod curent la infecţiile tractului urinar. La fel şi Stafilococul aureus care a devenit rezistent la meticilină. 

Infecţiile duc la complicaţii. Sunt raportat foarte multe infecţii la nivel global. Persoanele care dezvoltă aceste infecţii pot să răspândească germenii foarte uşor. Noi am găsit aceste soluţii alternative. Avem peste 100 de produse imunoinstant care sunt condiţionate în mai multe forme", a explicat cercetătorul ştiinţific Viorica Chiurciu.

Descoperire revoluţionară, imunoglobulinele Y specifice de pasăre

"Principiul de acţiune este reacţia dintre antigen şi anticorp. Eficienţa lor a fost dovedită la infecţiile genitale, precum candida, herpes şi în mod special imunoinstant contra HPV. Imunoinstant contra HPV acţionează împotriva a 9 genotipuri cu potenţial oncogen ridicat. Am avut un succes în tratarea acestei viroze.

În proiectele noastre viitoare avem în plan să dezvoltăm şi pentru infecţiile nosocomiale. Imunoglobulinele Y sunt potrivite şi pentru copiii, mai ales că la cei mici antibioticele trebuie administrate cu atenţie. 

În perioada de iarnă, copiii se confruntă cu infecţii ale tractului respirator. Am avut succes şi în acest sens. Aceste afecţiuni au dispărut în câteva zile", a mai precizat cercetătorul ştiinţific Viorica Chiurciu, în cadrul emisiunii News Magazine.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close