Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Terapia olfactivă îi poate ajuta pe cei care suferă de depresie. Legătura dintre mirosuri și această boală

Terapia olfactivă îi poate ajuta pe cei care suferă de depresie. Legătura dintre mirosuri și această boală

Terapia olfactivă i-ar putea ajuta pe pacienții cu depresie, arată cele mai noi studii, care raportează că persoanele ce suferă de această boală au problemele legate de accesarea anumitor amintiri.

Terapia olfactivă îi poate ajuta pe cei care suferă de depresie. Legătura dintre mirosuri și această boală
Sursa foto: Getty
de Georgiana Adam    |    14 Feb 2024   •   18:19

Terapia cu mirosuri i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie să evite gândirea excesivă, spun cercetătorii.

De exemplu, dacă o persoană ce suferă de această boală aude cuvântul ”petrecere”, se poate gândi automat la ”Nu sunt prea des invitat la petreceri”. În schimb, cineva care nu e diagnosticat cu depresie, ar putea reacționa altfel la cuvântul ”petrecere”: își poate aminti o zi de naștere din copilărie sau o sărbătoare recentă la un prieten.

”Nu este vorba că pacienții depresivi nu au amintiri - ci că au probleme în a le accesa", a declarat Kymberly Young, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh, conform NBC News.

Un studiu publicat marți în JAMA Network Open, realizat Young și de echipa sa, sugerează că mirosurile familiare ar putea ajuta la deblocarea acestor amintiri, notează Adevărul.

În cadrul cercetării, persoanele cu depresie și-au amintit mai multe lucruri atunci când au fost expuse la mirosuri familiare, cum ar fi cafeaua măcinată sau tutunul, decât atunci când au auzit cuvintele ce corespundeau acelor mirosuri.

Dacă poți accesa amintiri specifice, asta duce la ”abilități mai bune de rezolvare a problemelor și cu o mai bună reglare emoțională", a spus Young.

32 de adulți diagnosticați cu depresie clinică au participat la acest studiu. Ei au fost rugați să adulmece 24 de mostre de mirosuri din borcane de sticlă, care puteau fi plăcute, neutre sau neplăcute.

Printre mirosuri se numărau portocală, lavandă, extract de vanilie, chimen, whisky, vin roșu, ketchup, sirop de tuse, dezinfectant și cremă de pantofi.

Apoi, acestora li s-a cerut să vorbească despre o amintire specifică din viața lor ca răspuns la aceste indicii. Cercetătorii au efectuat același exercițiu folosind 24 de cuvinte care descriau fiecare miros.

Asttfel, aproape 68% dintre participanți au putut să rememoreze amintiri, ca răspuns la mirosuri, în timp ce doar 52% au putut să-și amintească după ce au auzit cuvintele cu voce tare.

Studiul a mai arătat că amintirile declanșate de mirosuri au fost, de asemenea, mai vii decât cele declanșate de cuvinte.

”Era mai degrabă ca și cum retrăiai acea amintire prin intermediul unui miros”, a spus Young.

Totodată, mirosurile au produs mai multe amintiri pozitive decât cuvintele.

Alte studii arată deja că există o legătură între miros și memorie la persoanele sănătoase, a declarat Vidya Kamath, neuropsiholog la Johns Hopkins Medicine, care nu a fost implicată în noua cercetare.

”Ceea ce a extins acest studiu este includerea simptomelor depresive", a precizat ea.

Mai mult, există o legătură foarte clară între pierderea simțului olfactiv și depresie. Un simț olfactiv redus ar putea crește riscul de depresie, în special de depresie tardivă.

”Ne gândim că o capacitate olfactivă redusă este asociată cu o calitate scăzută a vieții, cu o igienă precară, cu o singurătate crescută, precum și cu pierderea în greutate. Toate aceste lucruri sunt căi prin care ne gândim că mirosul slab este legat de simptomele depresive", a spus Kamath.

De altfel, studiile arată că persoanele cu depresie pot avea un simț olfactiv redus (cunoscut sub numele de pierdere olfactivă) și că simptomele depresiei tind să se agraveze cu cât simțul olfactiv al oamenilor se diminuează mai mult.

”Merge în ambele sensuri. Există oameni care au depresie și apoi au pierdere olfactivă, iar apoi există oameni care au pierdere olfactivă care se adaugă la riscul de depresie", a declarat Michael Leon, profesor emerit de neurobiologie și comportament la Universitatea din California, Irvine, care nu a fost implicat în noul studiu.

×
Subiecte în articol: depresie terapie mirosuri
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close