Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Variola maimuței se răspândește în Europa | Portugalia a găsit 5 cazuri, iar Spania suspectează 8

Variola maimuței se răspândește în Europa | Portugalia a găsit 5 cazuri, iar Spania suspectează 8

Autorităţile portugheze au declarat miercuri că au identificat 5 cazuri de infecţie rară cu variola maimuţei, iar serviciile de sănătate din Spania testează 8 cazuri potenţiale, după ce Marea Britanie a plasat Europa în stare de alertă pentru acest virus.

Variola maimuței se răspândește în Europa | Portugalia a găsit 5 cazuri, iar Spania suspectează 8
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    18 Mai 2022   •   16:31

Cei cinci pacienţi portughezi, din cele 20 de cazuri suspecte, sunt toţi stabili. Toţi sunt bărbaţi şi locuiesc în regiunea Lisabona şi în Valea Tagus, au precizat autorităţile sanitare portugheze.

În Spania, niciunul dintre cele 8 cazuri suspecte nu a fost confirmat încă, a precizat miercuri Ministerul spaniol al Sănătăţii, conform Reuters.

Patru dintre cazurile depistate în Marea Britanie s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali, a declarat Agenţia britanică de securitate sanitară.

Agenţia din Marea Britanie a îndemnat bărbaţii homosexuali şi bisexuali să fie atenţi la orice erupţii sau leziuni neobişnuite. Autorităţile sanitare din Spania şi Portugalia nu au publicat nicio informaţie privind orientarea sexuală a pacienţilor.

Cele două ţări au trimis alerte către profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru a identifica mai multe cazuri posibile, informează Mediafax.

Autorităţile europene de sănătate monitorizează orice focar de boală de când Marea Britanie a raportat primul caz de variola maimuţei, pe 7 mai, şi a descoperit de atunci alte 6 cazuri în ţară.

Ce este virusul ”variola maimuței”

Numele ”variola maimuței” este oarecum înșelător, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii.

Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume.

"Variola maimuței" este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.

În 1977, variola a fost declarată complet eradicată.

Dr. Colin Brown din cadrul UKSHA a declarat că este "important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut".

Prima apariție consemnată a acestui virus în Marea Britanie a fost în 2018, iar de atunci mai multe cazuri au fost confirmate de autoritățile sanitare.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close