Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Un virus a ucis peste 100.000 de copii cu un an înainte de pandemia de COVID. A revenit odată cu ridicarea restricțiilor și nu există vaccin pentru el

Un virus a ucis peste 100.000 de copii cu un an înainte de pandemia de COVID. A revenit odată cu ridicarea restricțiilor și nu există vaccin pentru el

Un virus care se manifestă prin simptome asemănătoare răcelii a provocat decesul a peste 100.000 de copii sub cinci ani la nivel global în 2019.

Un virus a ucis peste 100.000 de copii cu un an înainte de pandemia de COVID. A revenit odată cu ridicarea restricțiilor și nu există vaccin pentru el
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mai 2022   •   17:28

BBC citează studii conform cărora virusul respirator sincițial (VRS) s-a dovedit extrem de letal la cei foarte tineri: 45% dintre aceste cazuri au fost raportate la copii sub șase luni.

Aproape toate decesele au avut loc în țări cu venituri mici și medii, notează BBC.

În acest context, experții pledează pentru dezvoltarea unui vaccin, care să fie acordat prioritar acestor grupuri vulnerabile.

Într-un an obișnuit, VRS este responsabil pentru internarea în spital a 20.000 de copiii cu vârste sub 12 luni, în Marea Britanie.

Potrivit medicilor, părinții trebuie să fie atenți la acest virus comun care atinge un maxim de infectări în sezonul rece și a cărui boală e ușor de tratat, dar se poate agrava periculos fără intervenție medicală.

Pandemia a redus numărul cazurilor de VRS

Decesele cauzate de VRS au scăzut în timpul pandemiei de COVID, pe măsură ce contactele sociale s-au redus.

Profesorul Harish Nair de la Universitatea din Edinburgh, co-autor al studiului citat de BBC, atrage atenția asupra faptului că, în prezent, asistăm la o "revenire" a cazurilor de VRS, pe măsură ce viața normală se reia.

"Restricțiile COVID-19 sunt ridicate în întreaga lume și majoritatea copiilor mici născuți în ultimii doi ani nu au fost niciodată expuși la virusul respirator sincițial și, prin urmare, nu au imunitate împotriva acestui virus", subliniază profesorul Nair.

Ce este virusul respirator sincițial și cum poate fi depistat

Simptomele VRS tind să apară în etape și pot include dificultăți de respirație, tuse, iritabilitate și nas înfundat sau secreții nazale.

Pentru majoritatea copiilor, forma bolii va fi ușoară și va putea fi tratată acasă cu paracetamol sau ibuprofen pentru sugari.

Părinții sunt sfătuiți să contacteze medicul de familie în cazul în care copilul nu se hrănește în mod normal, respiră rapid sau are o temperatură ridicată care nu scade.

În cazul în care mușchii situați sub coaste sunt "aspirați"  în procesul respirator iar copilul este palid și transpirat și prezintă semne de epuizare din cauza efortului de a se oxigena, trebuie sunat la Urgență.

Trei sferturi dintre decesele VRS din 2019, în afara spitalului

Dr. You Li, un alt autor al studiului, a declarat că numărul de cazuri de VRS nu a fost o surpriză, dar că experții nu se așteptau ca decesele comunitare raportate în afara spitalului să fie atât de multe.

Studiul a relevat că trei sferturi dintre decesele VRS au avut loc în afara spitalului.

Dr. Li a indicat că rata mare a deceselor produse de VRS în comunitățile cu venituri mici și medii este influențată de densitatea mare a populației, de condițiile precare de viață și de accesului limitat la asistență medicală.

"În anumite așezări cu penurie de resurse, pentru fiecare deces prin VRS consemnat într-un spital, pot exista până la 13 decese cu VRS în comunitate. Imunizarea față de VRS în comunitățile cu venituri mici și medii ar fi o soluție optimă pentru prevenirea infecțiilor", a estimat dr. Li.

În prezent, mai multe produse și programe de imunizare împotriva virusului respirator sincițial sunt în stadii avansate de dezvoltare clinică, precizează BBC.

×
Subiecte în articol: virus copii COVID-19 vaccin
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close