Antena 3 CNN Actualitate Şase dosare penale constituite la Parchet, după protestele din centrul Capitalei

Şase dosare penale constituite la Parchet, după protestele din centrul Capitalei

Şase dosare penale constituite la Parchet, după protestele din centrul Capitalei
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    17 Ian 2012   •   11:27

Şase dosare penale s-au constituit la Parchet, în urma evenimentelor desfăşurate în ultimele patru zile în centrul Capitalei, potrivit unor surse juridice citate de Mediafax.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a preluat cele şase dosare formate la unităţile de sector, după ce Poliţia a solicitat număr unic de înregistrare.

Mihai Căpăţână este prima persoană reţinută pentru incidentele de duminică, fiind cercetat de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.

Procurorii au propus instanţei arestarea preventivă a lui Mihai Căpăţână, cererea fiind admisă de Judecătoria Sectorului 4, care a emis pe numele acestuia un mandat pentru 29 de zile. Decizia poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit primelor cercetări, Căpăţână a participat duminică, alături de alte persoane rămase însă neidentificate, la incendierea unor bunuri aparţinând domeniului public, din zona intersecţiei străzilor Cantemir cu Mărăşeşti.

Jandarmeria a ridicat şi amendat 247 de persoane în urma incidentelor grave înregistrate în centrul Capitalei. Alte 36 de persoane sunt acuzate pentru port ilegal de armă albă în loc public, vandalism, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Dintre acestea 36, trei au fost reţinute, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Protestele au fost declanşate în ţară săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Demisia medicului Arafat a venit în urma unui război mediatic pe care acesta l-a avut cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema noului proiect de lege a sănătăţii. Tot în acest scop a început şi primul protest din Bucureşti, de vineri. Oamenii au plecat atunci în marş la Cotroceni unde au scandat, în principal, lozinci antiprezidenţiale.

Sâmbătă şi duminică protestele din Capitală au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenţă. Sâmbătă, manifestanţii au ocupat Bulevardul Gheorghe Magheru, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii.

Duminică, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.

×
Subiecte în articol: proteste dosare penale
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close