Antena 3 CNN Actualitate Scandalul provocat de "Plugușorul lui Putin" la Bacău ia amploare | Se cere intervenția ministrului român de Externe

Scandalul provocat de "Plugușorul lui Putin" la Bacău ia amploare | Se cere intervenția ministrului român de Externe

Scandalul pornit de la parada de la Berzunți, județul Bacău, unde a fost rostit un așa-numit "Plugușor al lui Vladimir Putin", este amplificat de intervenția unor actori politici locali.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2023   •   16:21

Pornind de la agitația generată de parada de un umor îndoielnic din ajunul Anului Nou, partidul AUR a cerut ministrului român de Externe să se implice în temperarea reacțiilor de la Ambasada Ucrainei.

Astfel, AUR i-a solicitat ministrului Aurescu "să răspundă ferm și neîntârziat Ambasadei Ucrainei la București, după ce misiunea diplomatică și-a permis să ceară efectuarea unei anchete 'rapide și detaliate' pe teritoriul României".

"Solicitarea Ambasadei vine după ce mass-media din țară noastră a prezentat o paradă tradițională ocazionată de Sărbătorile de Iarnă desfășurată în localitatea Berzunţi, județul Bacău, în cadrul căreia erau portretizate în antiteză cele două tabere aflate în confruntare pe frontul din Ucraina. Oricât de neinspirată, deplasată și nepotrivită cu momentul actual ar fi manifestarea localnicilor din Berzunţi, tonul imperativ al diplomaților ucrainieni este inacceptabil, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui stat obișnuit să calce în picioare drepturile şi libertățile minorităților naționale. România nu are nimic în comun cu sistemul de justiție ucrainean şi nu se poate întoarce la tradiția anchetelor 'rapide şi detaliate' care au distrus destine, au despărțit familii şi au deznaționalizat comunități întregi după cel de-al Doilea Război Mondial", se spune în comunicatul de presă al AUR.

Cum a reacționat Ambasada Ucrainei la București

Ambasada Ucrainei la București a reacționat după parada de la Berzunți, menționând că "în ziua când Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu rachete din partea Federației Ruse, în județul Bacău a fost organizată o manifestare semi-glumă în cadrul căreia au fost folosite simboluri ale teroriștilor ruși".

"Apelăm la instituțiile de drept ale Românei să efectueze o anchetă rapidă şi detaliată”, a transmis reprezentanța diplomatică, adăugând că "și societatea ar trebui să sancționeze corespunzător astfel de evenimente".

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la Bacău

O tradiție de Anul Nou a fost adaptată de localnicii unei comune din Moldova la realitățile geo-politice ale momentului.

Parada din Ajun a "mascaților" din localitatea Berzunți, județul Bacău, a fost transformată într-o parodie stradală, cu un "plugușor" adaptat pentru Vladimir Putin, tractoare pe post de tancuri și butaforie care a inclus o "bombă atomică".

Astfel, unii săteni s-au costumat în soldați ruși iar mașinile participante la defilare au fost decorate cu simbolul "Z" al campaniei militare a Moscovei.

Un moment intens a fost "Plugușorul" rostit de un cetățean însărcinat, aparent, să-l "joace" pe președintele rus Vladimir Putin.

Plugușorul lui Putin, versuri cu îndemn la viol

Versurile sunt după cum urmează:

"De prin munți și de prin văi / Să vină toți rușii mei / Cu câte-o bombă la ei / Cu o bombă, o Katiușă, nu stați ca proștii la ușă / Dărâmați tot ce vedeți, violați tot ce prindeți! / Cotropiți în goana mare / Să mutăm din nou hotare / Distrugeți, c-așa ne-ndeamnă / Rusia, patria-mamă..."

Reacțiile din public sunt destul de modeste. Privitorii râd la auzul "îndemnului" la viol, după cum se observă în imaginile difuzate de Antena 3 CNN.

Pe rețelele sociale, reacțiile au fost preponderent negative, semnalează sursa citată.

"Dacă tradiție înseamnă să defilezi cu însemne rusești și utilaje transformate în mașinării de război, înseamnă că s-a dus dracului țara asta. Păcat că se știrbește din frumusețea acestor sărbători", opinează un internaut.

În schimb, autoritățile locale au lăudat inițiativa "mascaților" din Berzunți iar primarul Ștefan Tifan a declarat, conform publicației "Adevărul", că "aceia care critică sunt aceia care nu fac nimic".

×
Subiecte în articol: aur Berzunți ambasada Ucrainei
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close