Antena 3 CNN Actualitate Scandalul Schengen ia proporții. "Bulgaria intră la toamnă. România va trebui să aștepte mult timp", spune Norica Nicolai, fost europarlamentar

Scandalul Schengen ia proporții. "Bulgaria intră la toamnă. România va trebui să aștepte mult timp", spune Norica Nicolai, fost europarlamentar

Fostul europarlamentar liberal Norica Nicolai a comentat, la Antena 3 CNN, consecințele declarațiilor președinției suedeze a Consiliului UE.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Ian 2023   •   12:27

Suedia a avertizat că rediscutarea admiterii României în spațiul de liberă circulație depinde de ajungerea la un compromis între țara noastră și Austria, care și-a folosit veto-ul în decembrie anul trecut.

Anterior, oficiali de la București au declarat că "Suedia a decis să se implice activ" în sprijinirea aderării țării noastre la Scehngen.

Norica Nicolai: "Bulgariei i se vor oferi facilități Schengen în toamna acestui an"

"Dincolo de limbajul de lemn al declarațiilor diplomatice, care în România sunt interpretate ca dătătoare de speranțe - și mă refer la atitudinea Suediei - lucrurile stau exact așa: Suedia a condiționat aderarea României la spațiul Schengen de Austria. Cred că era o înțelegere anterioară deciziei din luna decembrie (de la Consiliul JAI, unde Austria și Olanda au votat împotriva României și Bulgariei, n.r.) iar următorul pas va fi o decuplare a Bulgariei de România și o încercare de a da facilități Schengen Bulgariei în octombrie, noiembrie sau decembrie.

E foarte posibil (ca Bulgaria să intre în Schengen înaintea României). Chiar dacă va intra parțial, cu anumite componente, Bulgariei i se va face acest favor, în special prin înțelegerea cu Austria (...) Categoric, Bulgaria a negociat mult mai bine decât noi (...)

Norica Nicolai: "Nu vom intra foarte curând în Schengen. Rămâne de văzut dacă va mai exista Schengen"

România va trebui să aștepte încă foarte mult timp pentru a adera la Spațiul Schengen și, dincolo de ce ni se vinde ca speranță la București, lucrurile sunt tranșate.

Nu vom intra foarte curând în acest spațiu, dacă acesta va mai exista în viitor, pentru că migrația îi va determina pe foarte mulți din membrii Uniunii Europene să devieze de la criteriile Schengen și să introducă restricții  și controale la frontiere (...)

Din păcate, leadershipul de la București nu prea contează, nu prea este luat în serios la nivelul Uniunii. S-a comportat întotdeauna, nu ca un jucător în interiorul UE, ci ca o persoană care așteaptă să i se facă un favor.

Acest tip de diplomație este un eșec jalnic, lamentabil și în detrimentul nostru și îl vom deconta la nivelul populației", a spus Nicolai la Antena 3 CNN.

Bogdan Chirieac: "Mai bine ne adresăm Curții Europene de Justiție!"

Într-o intervenție la News Hour with CNN, analistul de politică externă Bogdan Chirieac s-a arătat precaut în privința sprijinului președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

"În absența unui acord între Austria, Olanda, România și Bulgaria privind aderarea la Schengen, noi nu vom pune problema pe ordinea de zi a Consiliului pe Justiție și Afaceri interne. Vedeți încheiat acest acord în următoarea lună? Nu (...)

Eu cred că, ținând seama de slăbiciunea liderilor politici din România, o soluție ar fi să mergem la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), fiindcă în Tratat scrie că la 5 ani după aderare puteam fi admiși.

O să spuneți 'da, dar o să dureze'. O să dureze, am impresia, mult mai puțin decât ar dura să convingem politic ceilalți membri ai UE să ne primească. Atâta punem noi în acest moment", a estimat Chirieac.

Foto: cancelarul Austriac Karl Nehammer, a cărui țară a blocat aderarea României la spațiul Schengen

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close