Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cancelarul Karl Nehammer, omul care a blocat România la ușa Schengen, s-a pozat la Viena cu președintele Bulgariei

Cancelarul Karl Nehammer, omul care a blocat România la ușa Schengen, s-a pozat la Viena cu președintele Bulgariei

Cancelarul austriac Karl Nehammer a distribuit pe contul său de Instagram o fotografie în care apare alături de președintele bulgar Rumen Radev.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Ian 2023   •   16:34

Din fotografie și din explicația alăturară reiese că cei doi lideri au participat la tradiționalul Concert de Anul Nou de la Viena.

Nehammer a menționat că l-a invitat pe Radev la concertul din capitala austriacă.

Bulgaria a fost blocată în afara Schengen, la fel ca și România, în urma opoziției exprimate de Austria la Consiliul pe Justiție și Afaceri Interne din luna decembrie anul trecut.

În plus față de Austria, pentru blocarea Bulgariei s-a mai exprimat Olanda, care a menționat explicit că sprijină accesul României în spațiul de liberă circulație.

"Concertul de Anul Nou este o atracție culturală în Austria și inspiră milioane de oameni din întreaga lume.

Sunt foarte încântat că președintele bulgar Rumen Radev a acceptat invitația mea la Concertul de Anul Nou de la Viena. Am vorbit și despre subiecte și provocări actuale.

Austria sprijină eforturile Bulgariei de a proteja în mod eficient frontierele externe și de a reduce migrația ilegală. De asemenea, solicit acest sprijin din partea UE", a scris Nehammer pe Instagram.

View this post on Instagram

A post shared by Karl Nehammer (@karl.nehammer)

Condiția Austriei pentru primirea României în spațiul Schengen

Ministrul de Externe de la Viena, Alexander Schallenberg, a dat de înțeles că Austria va fi de acord cu aderarea României la Schengen dacă se va înregistra o scădere a numărului solicitanților de azil.

Într-un interviu pentru agenția austriacă APA, Schallenberg a declarat luna trecută că atitudinea țării sale față de România nu are legătură cu politica internă din Austria sau cu alegerile care au loc în această țară în 2023.

Ministrul a subliniat faptul că Austria are cel mai mare număr de cereri de azil din Europa iar discuțiile purtate în Consiliul European s-au dovedit a fi utile pentru conștientizarea problemei.

"Sunt încrezător că vom putea să luăm măsuri cu adevărat în următoarele câteva luni, pentru a face să scadă cifrele. Atunci, cu siguranță, nimic nu va sta în calea extinderii spațiului Schengen. Nu am spus că nu putem fi de acord niciodată, (ci) doar în acest moment", a precizat el.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close