Antena 3 CNN Actualitate Scandal uriaș între Biserica Ortodoxă și Guvern. ”Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți?”

Scandal uriaș între Biserica Ortodoxă și Guvern. ”Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți?”

Este scandal între Guvern și capul bisericii ortodoxe din Dobrogea. Arhiepiscopul Tomisului acuză autoritățile de purtare abuzivă, după ce zeci de credincioși au fost scoși din Biserica Sfânta Ecaterina din Constanța.

Scandal uriaș între Biserica Ortodoxă și Guvern. ”Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți?”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    26 Noi 2020   •   11:10

”Scene fără precedent au avut loc la Constanța, unde poliția a intrat peste slujba ținută de ÎPS Teodosie și i-au scos pe credincioși ca să îi amendeze. În urma acestui incident, arhiepiscopul Tomisului i-a transmis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care îl atenționează că România ar putea repeta evenimentele din Decembrie 1989. ÎPS Teodosie îi scrie premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI

Către,

Guvernul României,

Domnule Prim-Ministru,

Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de de 25 noiembrie 2020, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din cartierul Tomis Plus, când polițiștii și jandarmii au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă, ne întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri, pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită.

”Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite”

Este inadmisibil ca articolul 29 din Constituția României, alineatul (1) și alineatul (5), să fie încălcate cu atâta naturalețe de către autoritățile locale pe care le coordonați prin miniștrii de resort. Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite. Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă.

Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună-credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial, în mod responsabil. De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o țară europeană care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.

”Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți?”

Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?

În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.

”Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu”

Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit… Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit.

Cu nădejdea că încă Dumnezeu mai poate lucra în mintea și în inima dumneavoastră,

TEODOSIE,

Arhiepiscopul Tomisului”, este scrisoare deschisă postată pe ortodoxia.ro.

Credincioşii din Constanţa, scoşi cu poliţia din biserică, după ce s-au îmbulzit la slujbă

Credincioşii din Constanţa care erau prezenţi la Biserica Sf. Ecaterina, au fost scoşi cu poliţia de la slujbă. Totul s-a întâmplat în timp ce Înalt Prea Sfinţitul Teodosie le vorbea oamenilor. Polițiștii au intervenit, pentru că în lăcașul de cult se aflau prea multe persoane față de numărul permis de regulile în vigoare. Mai mult, Teodosie i-a instigat pe constănțeni să încalce restricțiile și să participe la pelerinajul de Sfântul Andrei, deși autoritățile au decis ca la sărbătoare să paticipe doar localncii din comuna în care se află peștera Sf. Andrei.

A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor la Biserica Sfânta Ecaterina din Constanţa, la scurt timp, după ce Instanţa a decis să păstreze restricţiile pentru pelerinajul de Sfântul Andrei.

Oamenii s-au îmbulzit la slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului. 

În timp ce agenții de poliție se luptau să îi convingă pe oameni să rămână dinstanțați, Înaltpreasfințintul Teodosie îi ruga să încalce regulile. 

Tribunalul Constanța a respins cererea arhiepiscopului de a permite organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei. Restricțiile de pandemie impun ca la pelerinaj să participe numai locuitorii din comuna Ion Corvin, la 80 de kilometri de Constanța.  

×
Subiecte în articol: ips teodisie Ludovic Orban
Parteneri
Horoscop 2 iunie 2023. Taurii se gândesc la cifre, Leii sunt îndrăgostiţi
x close