Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Energiei a semnat aderarea României la International Solar Alliance: ”Este un moment istoric”

Ministrul Energiei a semnat aderarea României la International Solar Alliance: ”Este un moment istoric”

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a semnat aderarea României la International Solar Alliance - angajament pentru dezvoltarea energiei solare, în prezenta preşedintelui Klaus Iohannis, la COP28.

de Georgiana Adam    |    03 Dec 2023   •   18:20

Ministrul susține că semnarea aderării la ISA este un moment istoric pentru țara noastră. 

”Într-un moment crucial pentru dezvoltarea durabilă a sectorului energetic, România a semnat aderarea la International Solar Alliance (ISA), în cadrul unui eveniment special organizat în cadrul conferinţei COP-28, în Emiratele Arabe Unite. Acest pas reprezintă un angajament puternic al guvernului român de a sprijini şi promova energia solară ca sursă principală de energie curată şi durabilă.

Cu o lungă tradiţie în sectorul energetic şi un potenţial solar major, România se uneşte acum cu alte 122 de state membre ale ISA, cu scopul de a contribui activ la tranziţia verde globală. Semnarea aderării la ISA reprezintă un pas important în realizarea obiectivelor Naţiunilor Unite legate de energie curată şi sustenabilă până în 2030”, arată postarea de duminică, pe pagina de Facebook a Ministerului Energiei.

Citește și: Au fost stabilite grupele EURO 2024. România îşi ştie toate adversarele

Ministrul Energiei, alături de şeful statului şi o delegaţie de înalţi oficiali şi experţi din domeniu, a reprezentat România în cadrul acestui eveniment.

Sebastian Burduja susține că în urma studiilor realizate de-a lungul timpului, s-a stabilit că România are un potențial tehnic solar de 19,35 GW (25,80TWh), din care aproximativ 18,05 GW (24,18 TWh) ”pot constitui o opţiune economică de investit, într-un scenariu cu costuri minime.”

”Semnarea aderării României la ISA este un moment istoric pentru ţara noastră şi reafirmă angajamentul nostru de a contribui activ la protejarea mediului şi la combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea energiei solare durabile. România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi şi beneficiază de de aproximativ 210 zile însorite pe an şi are cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei.

Studiile realizate au evaluat potenţialul tehnic solar al României la nivelul a 19,35 GW (25,80TWh), din care aproximativ 18,05 GW (24,18 TWh) pot constitui o opţiune economică de investit, într-un scenariu cu costuri minime”, a declarat Burduja, conform News.ro.

Prezenţa ţării noastre în acest forum global demonstrează angajamentul nostru ferm faţă de utilizarea energiei solare şi implicarea activă în acţiunile colective pentru combaterea schimbărilor climatice.

”Suntem încrezători că vom reuşi să atingem aceste obiective ambiţioase şi să fim un exemplu de excelenţă în domeniu, inclusiv prin dezvoltarea lanţurilor de producţie de panouri fotovoltaice şi componentele aferente, pentru care avem în pregătire relansarea unui apel de proiecte (investiţia 4) din PNRR,” a completat ministrul Energiei.

×
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close