Antena 3 CNN Actualitate Șeful CNCD: Vinieta de acces în București, în condițiile prezentate de Primărie, este discriminatorie

Șeful CNCD: Vinieta de acces în București, în condițiile prezentate de Primărie, este discriminatorie

Șeful CNCD: Vinieta de acces în București, în condițiile prezentate de Primărie, este discriminatorie
Sursa foto: foto: Pixabay.com
14 Aug 2019   •   19:32

Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, susține că vinieta de acces în București, așa cum a fost prezentată de Primărie, este discriminatorie.

Citește și: Gabriela Firea anunță măsuri drastice pentru șoferi: Vinietă pentru intrarea în București. Mașinile sub Euro 3, interzise în centru

„O vinietă pentru reducerea poluării poate fi impusă legal în funcție de gradul de poluare al autovehiculului și nu pe criteriul județului în care este înmatriculat un autovehicul”, precizează el, potivit hotnews.ro.

"Autorul propunerii nu vine cu nicio statistică prin care să demonstreze că autovehiculele înmatriculate în afara Bucureștiului și a județului Ilfov sunt sursa majoră de poluare a Capitalei. Nu știu de ce am o presimțire că sursa principală, substanțială de poluare în Capitală provine de la autovehiculele înmatriculate tocmai în București și Ilfov.

Criteriul relevant în atingerea scopului legitim urmărit în acest caz este gradul de poluare al autovehiculelor și gradul de aglomerare a unor zone din București.

Astfel, o vinietă pentru reducerea poluării poate fi impusă legal în funcție de gradul de poluare al autovehiculului și nu pe criteriul județului în care este înmatriculat un autovehicul", susține Asztalos Csaba.

Primarul general Gabriela Firea a anunţat miercuri introducerea în dezbatere publică a unui proiect care prevede achiziţionarea unei viniete pentru toate autoturismele care intră în Capitală, dar nu sunt înmatriculate în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov. 

Gabriela Firea a precizat că suntem pe locul șase la nivelul poluării și că își dorește ca în București să fie îmbunătățită calitatea aerului.

De altfel, va exista o taxă de 10 lei pe zi pentru mașinile care nu sunt înregistrate în București. Mai mult, și mașinile non-euro, euro 1 și 2 vor fi taxate. 

De asemenea, nu va fi permis accesul în zona centrală pentru maşinile non-Euro, Euro 1, Euro 2 şi Euro 3.

 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close