Antena 3 CNN Actualitate Șeful Gărzii de Mediu: Nu există zi în care să nu se forțeze introducerea în țară a deșeurilor

Șeful Gărzii de Mediu: Nu există zi în care să nu se forțeze introducerea în țară a deșeurilor

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, susține că în fiecare zi granițele țării sunt forțate pentru introducerea ilegală de deșeuri în România.

Șeful Gărzii de Mediu: Nu există zi în care să nu se forțeze introducerea în țară a deșeurilor
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    28 Mai 2021   •   23:01

„Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în țară, sub o formă sau alta, mascată, voalată sau fățișă, cu deșeuri pe la punctele de frontieră ale României. Multe dintre aceste deșeuri au alte etichete, alte anexe completate, produse second-hand, textile second-hand, care nu vor ajunge nicăieri să fie vândute.”, a declarat Octavian Berceanu, la Digi24.

”Dacă mergem lângă gropile ilegale, lângă Craiova sau chiar lângă București, vedem ca niște straturi așa pe terenuri, textile 4 centimetri, PET-uri 3 centimetri, fier vechi 2 centimentri. Vorbesc despre istoria noastră. Mergem la malul râurilor mari din jurul orașelor și așa arată profilul de sol”, a adăugat acesta.

Octavian Berceanu a dat exemplul celor 90 de containere cu deșeuri descoperite recent de autorități în Agigea, pe care „dacă le-ai desface ar umple un teren de fotbal”.

„Neutralizarea unei tone de deseuri pe care noi am descoperit-o la Agigea este aproape de 500 de euro, la noi o arunci pe groapă. Dacă o arunci legal pe groapă te costă 60-70 de euro, dacă o arunci într-o margine de sat, într-un râu, într-o baslastieră, iar apoi o acoperi cu pământ câștigi foarte mulți bani”, a spus Berceanu.

Acesta susține că este vorba de deșeuri periculoase, amestecate cu alte produse. „Sunt și deșeuri periculoase amestecate cu lucruri care ar trebui să ajungă în magazine. Ai primii baloți, puși în față cu diferite electrocasnice, în spate ai tocătură de electrocasnice, și acolo ai jumătate din tabelul lui Mendeleev, îți trebuiesc mii de ani ca să fie neutralizate natural în sol”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.

Acesta a precizat că această activitate este o „amenințare la adresa siguranței naționale” și că „odată introduce deșeurile pe teritoriul României, nu le mai poți scoate, trebuie să te descurci cu ele”.

Milioane de tone de deșeuri ajung în România, pentru că prețul depozitării este foarte mic

Dacă spunem că România a ajuns groapa de gunoi a Europei, nu greşim cu nimic. Milioane de tone de deşeuri ajung anual în ţara noastră cu vapoare sau cu autocamioane. Importăm gunoi aproape de peste tot.

Marea Britanie este unul din principalii "clienţi" în materie de deşeuri. Dar nu este singura ţară. Sute de tone ajung în ţara noastră şi din Italia, Germania sau Belgia.

Sunt date oficiale în acest sens! Dar haideţi să înţelegem de ce se întâmplă acest lucru! Este simplu! În România este cel mai ieftin să depozitezi deşeuri! O tonă de gunoi se depozitează în ţara noastră cu cel mult 30 de euro. Asta în timp ce în Occident, tariful este mult mai mare.

În Italia depozitarea unei tone de gunoi ajunge şi la 250 de euro, iar în Germania chiar şi la 500 de euro.

Containere cu tone de deşeuri, găsite în port de Garda de Coastă

Zeci de containere, cu peste 1.000 de tone de deşeuri au fost desoperite de Garda de Coastă, în portul Constanţa Sud Agigea, la începutul acestei luni.

România a devenit o piaţă ieftină pentru deşeuri şi nimic nu pare să oprească fluxul containelor care vin din Europa de Vest spre incineratoarele de pe pe piaţa românească. În urma verificărilor, oamenii legi au descoperit aproape 1.000 de tone de deşeuri, de metal, hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii.

Ce fel de deşeuri au descoperit autorităţile

"Nu sunt deşeuri verzi. Sunt deşeuri amestecate cu componente electronice, acumulatori, și chiar azbest. Chiar astea fac parte din acea categorie periculoasă, care nu e conformă", a declarat Petrişor Irimia, comisar-şef Garda de Coastă.

O firmă din judeţul Prahova a importat deşeurile din Germania. În acte sunt trecute electorcasnice la mâna a doua, însă în realitate sunt gunoaie industriale şi deşeuri gospodăreşti. Alte câteva zeci de containere au menţiunea pe hârtie, deşeuri verzi. Asta înseamnă colectate selectiv, însă poliţiştii şi inspectorii Gărzii de Mediu au găsit gunoaie nesortate.

"Baterii, bucăți de azbest și alte elemente periculoase pe legislația de mediu, iar aceste deșeuri nu puteau fi valorificate, reciclate într-o instalație din țară autorizată, pentru că sunt amestecate", a adăugat Steluța Popescu, șef Garda de Mediu Constanța.

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close