Antena 3 CNN Actualitate Şeful OMS, despre politica de toleranță zero a Chinei față de COVID-19: "Cred că o schimbare ar fi foarte importantă"

Şeful OMS, despre politica de toleranță zero a Chinei față de COVID-19: "Cred că o schimbare ar fi foarte importantă"

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății declară că politica de toleranță zero a Chinei față de COVID-19 nu este sustenabilă, având în vedere ceea ce se știe acum despre virus.

Şeful OMS, despre politica de toleranță zero a Chinei față de COVID-19: "Cred că o schimbare ar fi foarte importantă"
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / Bony/Pool/ABACA
de Claudia Popovici    |    10 Mai 2022   •   20:52

„Nu credem că este sustenabilă având în vedere comportamentul virusului și ceea ce anticipăm în viitor", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Reuters.

„Am discutat această problemă cu experții chinezi. Și am indicat că abordarea nu va fi sustenabilă... Cred că o schimbare ar fi foarte importantă", a adăugat acesta.

La rândul său, directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan, a declarat că trebuie luat în considerare și impactul unei politici „zero-COVID" asupra drepturilor omului.

„Întotdeauna am spus că trebuie să echilibrăm măsurile de control cu impactul pe care îl au asupra societății, impactul pe care îl au asupra economiei, iar aceasta nu este întotdeauna o calibrare ușoară", a spus Ryan.

De asemenea, el a precizat că în China s-au înregistrat 15.000 de decese de la apariția virusului în orașul Wuhan, la sfârșitul anului 2019 - un număr relativ mic în comparație cu aproape 1 milion în Statele Unite, peste 664.000 în Brazilia și peste 524.000 în India.

Ținând cont de acest lucru, este de înțeles, a spus Ryan, că cea mai populată țară din lume ar dori să ia măsuri dure pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Cu toate acestea, politica zero-COVID a Chinei a atras critici, de la oamenii de știință la proprii cetățeni, ceea ce a dus la un ciclu de închidere a mai multor milioane de oameni, angoasă și furie. Majoritatea celorlalte națiuni care au împărtășit inițial abordarea sa a început acum cel puțin o tranziție către strategii de conviețuire cu virusul.

În cadrul programului zero-COVID, autoritățile închid zone mari de populație pentru a opri răspândirea coronavirusului, chiar dacă doar un număr mic de persoane sunt testate pozitiv.

Măsurile din Shanghai au fost deosebit de stricte, rezidenților fiindu-le permis să iasă din case doar din motive excepționale, cum ar fi o urgență medicală. Multora nu li se permite nici măcar să iasă din fața casei pentru a se întâlni cu vecinii.

Politica de carantină a fost, de asemenea, criticată pentru că separă copiii de părinți și alătură cazurile asimptomatice printre cele cu simptome.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close