Antena 3 CNN Actualitate Sfaturi pentru întocmirea dosarului de daună

Sfaturi pentru întocmirea dosarului de daună

Deși vorbim despre evenimente neplăcute, cu siguranță, ai fost cel puțin o dată implicat într-un accident rutier, sau ai văzut astfel de situații. Aglomerația, agitația, stresul cotidian, nerespectarea parametrilor legali sunt doar câteva dintre motivele care ne pun în astfel de situații dificile.

Sfaturi pentru întocmirea dosarului de daună
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2022   •   14:17

Este important să știi că în situația în care mașina ta a fost avariată, primul lucru pe care îl ai de făcut este să încerci să faci o constatare amiabilă cu celălalt șofer. Există și posibilitatea ca celalat participant la trafic să nu dorească acest lucru, caz în care va trebui să anunți poliția. Mai mult, tebuie să știi că în acest proces este foarte important să apelezi la specialiști pentru a te îndruma în deschiderea dosarului de constatari daune.

Actele de care ai nevoie în procesul deschiderii dosarului de daună

În primul rând trebuie să fii foarte bine informat cu privire la actele necesare pentru acest proces. Atunci când ești implicat într-un accident, fie că ești vinovat, fie că nu, va trebui să te prezinți în fața asigurătorului cu anumite documente, și anume:

  • Actul de identitate;

  • Permisul de conducere;

  • Certificatul de înmatriculare;

  • Polița de asigurare RCA;

În situații speciale, poți fi nevoit să prezinți, în plus, alte documente, cum ar fi:

  • Înștiințarea de daună emisă de firma care deține mașina (de exemplu, în situația în care conduci mașina firmei pentru care lucrezi);

  • Copie de pe Cartea Verde (atunci când mașina este înmatriculată în altă țară).

Cum deschizi dosarul de daună

Pentru a înțelege cum se deschide dosarul de daună, trebuie să știi, în primul rând, că acesta te ajută în procesul de reparație, în baza poliței de asigurare RCA, plătită bineînțeles de șoferul vinovat. Drept urmare, dacă te afli într-o astfel de situație, un prim pas este să contactezi societatea de asigurări cu care colaborează celălalt participant la trafic. Mai sus ți-am prezentat lista cu actele necesare. Este foarte important ca în fața asiguratorului să te prezinți cu toate acestea. În acest fel, poți evita alte drumuri în plus. Asiguratorul o să-ți poată prezenta chiar și câteva service-uri cu care colaborează, astfel încât să poți demara procedurile cât mai rapid. În urma reparațiilor, se va emite o factura. Aceasta se trimite direct către asigurător, care se va ocupa de plată.

Există și posibilitatea ca șoferul vinovat să fugă de la locul faptei. În această situație este important să obții cât mai multe dovezi. Notează-ti marca mașinii și numărul de înmatriculare. De asemenea, poți strânge cât mai mai multe informații cu ajutorul martorilor oculari.

Așadar, un astfel de eveniment este, în mod evident, unul extrem de neplăcut. În plus, presupune drumuri care îți ocupă foarte mult timp. Din acest motiv, specialiștii recomandă să ceri ajutorul firmelor specializate în a-ți oferi suport pe întreaga perioadă a acestui proces îndelungat. Mai mult, e important să știi că există și posibilitatea să primești o mașină de care te poți folosi în acest timp. Pe de altă parte, este important să conduci defensiv și să încerci să nu te confrunți cu astfel de situații.

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close