Antena 3 CNN Actualitate Şi România spune: ACTA la Vista, Baby! Ratificarea acordului, amânată până la o decizie a Curţii Europene de Justiţie

Şi România spune: ACTA la Vista, Baby! Ratificarea acordului, amânată până la o decizie a Curţii Europene de Justiţie

Şi România spune: ACTA la Vista, Baby! Ratificarea acordului, amânată până la o decizie a Curţii Europene de Justiţie
Sursa foto: Foto: AP
23 Feb 2012   •   17:20

România va amâna procesul de ratificare a acordului ACTA până când Curtea Europeană de Justiţie se va pronunţa pe acest subiect, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, informează Mediafax.

Suciu a precizat că subiectul a fost discutat în şedinţa de joi a Guvernului.
   
"Astăzi a fost o decizie la nivelul Cabinetului, în urma unor discuţii cu miniştrii responsabili pe problema ACTA. S-a ţinut cont de evoluţiile internaţionale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeană s-a adresat Curţii de Justiţie pentru o evaluare a acordului. Ţinând cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea să fie amânată până când vom avea un răspuns al Curţii de Justiţie şi abia apoi se va lua o decizie în acest sens în privinţa acordului ACTA în ceea ce priveşte România", a spus Suciu.
   
Comisia Europeană va apela la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, pentru a determina dacă Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.
   
Mai multe state europene contestă acordul şi au blocat ratificarea lui până la clarificarea situaţiei.
   
Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea în sens larg, de la medicamente şi piese auto la pirateria pe internet.
   
ACTA a fost ţinta unor proteste masive de stradă în mai multe state europene şi în alte părţi ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA susţin că formulările vagi din tratat pot conduce la îngrădirea unor drepturi şi libertăţi precum libertatea de expresie, dreptul la viaţă privată sau libera circulaţie a ideilor.
   
Citeşte şi:

Protestele la adresa ACTA au dat rezultate. Documentul va fi analizat de Curtea de Justiţie

Începutul sfârşitului pentru ACTA?! Cehia suspendă ratificarea acordului, sub presiunea poporului

Lituania SUSPENDĂ ratificarea acordului ACTA

Polonia îşi cere scuze pentru semnarea ACTA. Toată Europa se pregăteşte de proteste


 

×
Subiecte în articol: ACTA
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close