Antena 3 CNN Externe Începutul sfârşitului pentru ACTA?! Cehia suspendă ratificarea acordului, sub presiunea poporului

Începutul sfârşitului pentru ACTA?! Cehia suspendă ratificarea acordului, sub presiunea poporului

Începutul sfârşitului pentru ACTA?! Cehia suspendă ratificarea acordului, sub presiunea poporului
Sursa foto: Foto: AP
06 Feb 2012   •   18:53

Cehia va suspenda procesul de ratificare a acordului ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) pe fondul valului de proteste a numeroşi internauţi, a anunţat luni premierul de la Praga, Petr Necas, citat de AFP.

"Cabinetul nu poate în niciun caz să accepte o situaţie în care libertăţile fundamentale şi accesul liber la informaţii ar fi ameninţate. Guvernul urmează să analizeze impactul pe care ratificarea acestui acord l-ar avea asupra vieţii reale” a explicat Necas.

Republica Cehă se numără printre cele 22 de ţări europene, printre care şi România, care au semnat în ianuarie acest acord multilateral destinat mai ales combaterii descărcărilor ilegale de pe internet.

La rândul său, guvernul polonez tocmai a “îngheţat” procesul de ratificare a documentului, pe fondul unui val de proteste în Polonia. Pentru a intra în vigoare în aceste ţări, textul respectiv trebuie ratificat de parlamentele naţionale, notează AFP.

Numeroase manifestaţii au avut loc în ultimele zile la Praga şi în alte mari oraşe cehe pentru a denunţa ceea ce participanţii la acestea consideră a fi o 'atingere la adresa libertăţii şi democraţiei'.

“Acordul ACTA atacă în mod serios libertăţile civice din Republica Cehă. Suntem convinşi că Parlamentul nu îl va ratifica”, a declarat joi, pentru presa locală, Mikulas Ferjencik, vicepreşedinte al Partidului Piraţilor din Cehia.

Documentul, intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), este un tratat internaţional care propune o serie de standarde internaţionale pentru protejarea proprietăţii intelectuale şi combaterea pirateriei.




×
Subiecte în articol: ACTA România Praga Cehia
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close