Antena 3 CNN Actualitate Sindicatul grefierilor, reacție-bombă în scandalul Tudorel Toader - Augustin Lazăr

Sindicatul grefierilor, reacție-bombă în scandalul Tudorel Toader - Augustin Lazăr

Sindicatul grefierilor, reacție-bombă în scandalul Tudorel Toader - Augustin Lazăr
31 Oct 2018   •   23:16

Sindicatul grefierilor a reacționat, miercuri seară, în scandalul Toader - Lazăr, după ce Procurorul General a susținut că ordonanţa de clasare a dosarului a fost semnată de alt procuror şi că ministrul Justiţiei exploatează o eroare de grefă din martie 2016.

Citește și: Augustin Lazăr, replică pentru Tudorel Toader: Ministrul exploatează o eroare. Ordonanţa de clasare a fost emisă de un alt procuror

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federația PUBLISIND arată că grefierii nu au în atribuții întocmirea dosarului unui magistrat, deci această scuză nu este valabilă.

”Având în vedere informațiile apărute în presă, cu privire la „eroarea de grefă” care a stat la baza întocmirii dosarului profesional pentru depunerea candidaturii pentru funcția de Procuror general al României, la solicitarea membrilor, în vederea apărării reputației profesiei acestor categorii profesionale, înțelegem să facem următoarel precizări:

Citește și: Tudorel Toader: Nu este nicio eroare referitoare la ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură al lui Lazăr

Potrivit regulamentelor de ordine interioară ale instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, printre atribuțiile grefierilor nu se regăsește vreo atribuție în ceea ce privește întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcții de conducere, cel mult, putând fi vorba despre acordarea unui ajutor/suport magistratului respectiv, din punct de vedere colegial, de către grefier.

Citește și: Sinteza Zilei. Lovitură definitivă pentru Klaus Iohannis și Augustin Lazăr

Dosarele profesionale ale magistraților au caracter personal, cu atât mai mult cele pentru depunerea candidaturilor în vederea ocupării unor funcții de conducere vacante, candidatul trebuind să-și întocmească, personal, dosarul în vederea depunerii candidaturii.”, arată Sindicatul grefierilor.

"Nu putem să stăm pasivi la faptul că se încearcă tragerea unei categorii profesionale, în speță grefierul, în această luptă, câtă vreme nu avem o responsabilitate regulamentară și legală - și nici măcar o obligație - de a întocmi acest dosar profesional.

Mi se pare puțin nedrept pentru colegii mei să fim trași în această luptă, cu atât mai mult cu cât oferim, poate, în cele mai multe cazuri, o activitate de suport, de sprijin pentru magistrați. Pentru a ajunge în situația în care să fim principalii vinovați că au apărut în acel dosar de candidatură niște înscrisuri mi se pare strigător la cer și trebuie să luăm atitudine ", a spus președintele Sindicatului grefierilor, Cătălin Trăistaru, la Sinteza Zilei.

×
Parteneri
Avocatul lui Cătălin Cherecheş, declaraţii de ultimă oră
x close