Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Declaraţii scandaloase despre români şi Ardeal. Ce spunea într-un interviu criminalul de război Wass Albert

Sinteza zilei. Declaraţii scandaloase despre români şi Ardeal. Ce spunea într-un interviu criminalul de război Wass Albert

1 minut de citit Publicat la 22:06 26 Oct 2016 Modificat la 22:06 26 Oct 2016
fdhkll?.png

Mihai Gâdea a prezentat, în ediţia de miercuri a emisiunii ''Sinteza zilei'', un fragment dintr-un interviu realizat de televiziunea maghiară Duna TV cu criminalul de război Wass Albert în care acesta a vorbit despre români într-un mod ofensator.

''În România este condamnat la moarte, această decizie păstrându-se până în ziua de azi. În 2008, Curtea de Apel din Cluj, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţă pentru păstrarea acestei decizii. Justiţia din România, organizaţii foarte puternice precum Fundaţia Elie Wiesel vorbesc despre Wass Albert ca fiind un criminal de război. Televiziunea de stat din Ungaria îl prezintă ca fiind un erou, dar, asta nu e decât o parte dintr.un puzzle foarte mare, puzzle-ul unei teorii care vorbeşte despre un mare plan ca Transilvania sp devină fie independentă, fie autonomă. În România, o stradă poartă numele lui Wass Albert şi, de asemenea există numeroase busturi ale sale'', a spus Mihai Gâdea.

În mai 1946, atât Albert Wass cât şi tatăl său Endre Wass, au fost condamnaţi la moarte în contumacie de Tribunalul Cluj, iar posesiunile le-au fost confiscate, fiind găsiti responsabili pentru evenimentele care au avut loc în septembrie 1940, când un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat şase locuitori din Sucutard şi a executat patru dintre ei (doi romani şi două evreice) în localitatea Ţaga. Albert Wass a fost găsit responsabil şi pentru instigareaşi provocarea măcelului de la Mureşenii de Câmpie, când soldaţi unguri, conduşi de locotenentul Gergely Csordás, au ucis 11 persoane civile.

Deși este considerat criminal de război, în Transilvania, în localități locuite predominant de maghiari, dar și în mai multe localități din Ungaria, Albert Wass este omagiat în continuare de maghiari prin statui comemorative. Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea antisemitismului din România (MCA), afiliat la Anti-Defamation League, una din cele mai puternice organizații evreiești din lume, a protestat față de existența mai multor statui ale acestui criminal de război, sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiţie.

 

×
Etichete: Sinteza Zilei
Parteneri
x close