Antena 3 CNN Actualitate Social Avertisment global: Foamete iminentă dacă nu se rezolvă criza din Ucraina. Care sunt estimările pentru Europa

Avertisment global: Foamete iminentă dacă nu se rezolvă criza din Ucraina. Care sunt estimările pentru Europa

Criza alimentară este iminentă, avertizează tot mai multe instituții internaționale. Deja unele tari din Orientul Mijlociu și din Africa îi simt efectele. Sunt tari in care au fost proteste din cauza lipsei alimentelor sau, acolo unde acestea exista, din cauza preturilor prohibitive. Cât de aproape este Europa de o astfel de criza? Deocamdată guvernele se feresc sa discute despre asta. Haideți să vedem, însă, cum s-a ajuns aici și ce semne sunt.

Avertisment global: Foamete iminentă dacă nu se rezolvă criza din Ucraina. Care sunt estimările pentru Europa
Sursa foto: pixabay
de Ana Iorga    |    19 Mai 2022   •   08:33

Cu fiecare zi de război, rezervele mondiale de hrană sunt tot mai mici. Cum afectează direct războiul rezervele de hrană? Sunt cel puţin 3 fenomene care generează consecinţe importante.

Primul: exporturile de cereale sunt blocate. Al doilea: prețul îngrășămintelor a crescut. Al treilea: prețul carburanților a crescut. Să le luăm pe rând.

Primul fenomen: blocarea exporturilor de cereale. În acest moment, 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene, iar dacă Rusia nu deblochează exporturile, o foamete globală devine iminientă. Primele afectate vor fi ţările din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord. Ucraina și Rusia sunt jucători importanţi la nivel mondial în producția de hrană.

De exemplu, 80% din cerealele necesare Egiptului vin din Rusia și din Ucraina, 70% din cerealele necesare în Congo vin tot din Rusia si Ucraina. Si vorbim despre 100 de milioane de oameni in Egipt si 90 de milioane de oameni in Congo, ca sa va faceti o idee.

Al doilea fenomen: preţul crescut al îngrăsămintelor. Rusia este principalul exportator de îngrășăminte și după interdicțiile de export pe care le-a primit, prețurile au crescut enorm și livrările s-au diminuat. Prețurile mai mari la îngrăşăminte înseamnă costuri de producție mai mari la nivel global şi culturi mai sărace.

Al treilea aspect: preţurile carburanţilor. Agricultura este un domeniu care se bazează enorm pe energie, ai nevoie de utilaje, deci prețul mare al carburanților influențează producția.  

Preţul grâului a atins pe Bursa din Chicago cel mai înalt nivel din istorie: 430 euro pe tonă. Barilul de petrol la bursa Ice din Londra e tranzacționat cu 115 dolari. Lucrurile arătau destul de rău deja înainte de război.

Seceta și pandemia au afectat producția de hrană la nivel mondial.  Dar acum inflaţia, dobânzile bancare şi preţul energiei vor genera creşterea preţului alimentelor. Potrivit datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei a crescut în 22 de state membre, inclusiv în România.

România este printre ţările cu cel mai ridicat nivel al inflaţiei. Pe primele locuri: Estonia - 19,1%, Lituania - 16,6%. Iar în acest moment, fiecare zi de război adânceşte nesiguranţa globală şi va genera o adevărată luptă pentru resurse alimentare.

×
Subiecte în articol: criza alimentara
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close