Antena 3 CNN Actualitate Social Șoferilor depistați pozitiv la Drugtest nu li se întocmește dosar penal, dar li se face o „lucrare”

Șoferilor depistați pozitiv la Drugtest nu li se întocmește dosar penal, dar li se face o „lucrare”

Andreea Ştefan
4 minute de citit Publicat la 16:03 20 Iul 2024 Modificat la 16:03 20 Iul 2024
un sofer care este testat cu drug-test
Șoferilor testaţi pozitiv la Drugtest nu li se întocmeşte dosar penal în intervalul de 72 de ore până la sosirea rezultatelor IML. Foto: INQUAM Photos/Sabin Cîrstoveanu

Poliţia Română precizează că şoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se întocmeşte dosar penal în intervalul de 72 de ore până la sosirea rezultatelor probelor biologice de la instituţiile de medicină legală. În acest interval, se întocmește doar o „lucrare”, care este ulterior ataşată dosarului.



„În situaţia unui rezultat pozitiv, în urma testării cu aparatul Drager5000, poliţiştii întocmesc o lucrare (este vorba de actul de sesizare, iar nu de un dosar penal), care rămâne la unitatea de poliţie, pe parcursul celor 72 de ore, în care instituţiile de medicină legală trebuie să transmită rezultatul probelor biologice aferente. Dacă în interiorul termenului de 72 de ore, poliţiştii primesc de la medicină legală un rezultat negativ, acesta se anexează lucrării de bază, iar documentele se înaintează de către Poliţie, unităţii de parchet competente, cu propunere de închidere a procedurii, pe cale administrativă", informează o precizare a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Propunerea unităţii de poliţie, de închidere pe cale administrativă, într-o astfel de situaţie, are la bază rezultatul negativ al probelor biologice, emis de medicina legală, şi nu presupune o propunere de clasare în accepţiunea Codului de Procedură Penală, ci închiderea pe calea administrativă a lucrării, menţionează sursa citată.

Astfel, persoana testată, cu rezultat negativ de la medicină legală, nu este cercetată de organele de poliţie, sub nicio formă, în cadrul unui dosar penal, mai arată IGPR.

În situaţia în care rezultatul de la medicină legală este pozitiv, acesta se anexează lucrării de bază şi documentele se transmit unităţii de parchet competente, unde lucrarea primeşte un număr unic, respectiv aceasta devine „dosar penal", în care se continuă cercetările şi se administrează probe, conform Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

„Prin urmare, măsura retragerii/reţinerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potenţial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală", arată sursa citată.

IGPR aminteşte că, înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi din domeniul siguranţei rutiere, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a relaţionat cu factorii decizionali din cadrul Parchetului General, pentru stabilirea unui mod unitar de aplicare a prevederilor Ordinului Comun al MAI şi PÎCCJ nr. 56/12/C/2014, raportat la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare (inclusiv OUG 84 şi OUG 97).

„Ieri, conducerea Poliţiei Române a organizat din nou o videoconferinţă, la care au participat, la nivel teritorial, inspectorii şefi, şefii serviciilor rutiere şi purtătorii de cuvânt, activitate în cadrul căreia au fost reprelucrate aspectele de ordin legislativ şi administrativ, inclusiv cele menţionate în prezenta precizare", se mai arată în precizarea transmisă sâmbătă de IGPR.

Ordonanţa de urgenţă care prevede reţinerea permisului de conducere pentru şoferii ce refuză testarea sau ies pozitiv la testul pentru alcool ori substanţe psihoactive şi restituirea lui dacă nu primesc rezultatul analizelor în termen de 72 de ore de la recoltare a fost publicată luni, 15 iulie, în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, în scopul reducerii timpilor de aşteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se stabileşte un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea acestora în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române. Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

Totodată, prin proiect se propune, pentru identitate de tratament, ca, în situaţia în care permisul de conducere a fost reţinut în temeiul art. 111 alin. (1) lit. b) din OUG 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive, prevăzută la art. 336 alin. (2) din Codul penal, ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive, acesta să se restituie în baza rezultatului analizei mostrelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

×
Parteneri
x close