Antena 3 CNN Actualitate Social Beneficiile somnului din timpul zilei pentru sănătatea creierului. Cum ne poate ajuta acest obicei să încetinim îmbătrânirea

Beneficiile somnului din timpul zilei pentru sănătatea creierului. Cum ne poate ajuta acest obicei să încetinim îmbătrânirea

Potrivit cercetătorilor, somnul din timpul zilei are efecte benefice asupra sănătății creierului și poate contribui chiar și la încetinirea îmbătrânirii.

Beneficiile somnului din timpul zilei pentru sănătatea creierului. Cum ne poate ajuta acest obicei să încetinim îmbătrânirea
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2023   •   15:43

Obiceiul de a dormi la prânz poate fi benefic pentru creier și poate conduce la încetinirea îmbătrânirii cu câțiva ani, spun cercetătorii de la University College London.

În timpul cercetărilor, specialiștii au observat că persoanele care obișnuiesc să doarmă în timpul zilei prezintă o mai mare dezvoltare a creierului, ceea ce ar putea conduce la întârzierea îmbătrânirii cu trei până la șase ani.

Cercetătorii avertizează că somnul insuficient dăunează creierului în timp, provocând inflamații și afectând conexiunile dintre celulele cerebrale.

"Somnul regulat din timpul zilei ne poate proteja împotriva neurodegenerării, prin compensarea programului deficitar de odihnă", a declarat cercetătoarea Valentina Paz.

Citește și: Prof. dr. Vlad Ciurea dezvăluie când se declanșează bolile grave și cum ne ajuta creierul în autovindecare: "Atunci se activează"

Pentru a demonstra că somnul din timpul zilei este benefic, cercetătorii au folosit o tehnică inteligentă, bazată pe analiza ADN-ului.

Astfel, echipa a luat date de la 35.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, care prezentau sau nu dificultăți în privința odihnei, și le-au analizat din punct de vedere genetic.

Rezultatele, publicate în revista Sleep Health, au arătat, în cazul creierului persoanelor care dorm în timpul zilei, o creștere de 15 centimetri cubi, echivalentul unei întârzieri a îmbătrânirii cu trei până la șase ani.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca somnul din timpul zilei să nu depășească 30 de minute, fiind mai mult decât suficient pentru o pauză binemeritată de la activitățile zilnice, potrivit BBC.

×
Subiecte în articol: somn pranz sanatate creier
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close