Antena 3 CNN Actualitate Social BOR scoate bani frumoşi din turism

BOR scoate bani frumoşi din turism

BOR scoate bani frumoşi din turism
Sursa foto: Foto: bn24.ro
15 Aug 2015   •   12:55
În România există aproximativ 15.000 de lăcaşuri de cult ortodoxe pentru care BOR primeşte, anual, finanţare de la stat. 
 
În paralel, unele biserici sunt extrem de "active" în domeniul afacerilor, iar anumite firme la care acestea sunt asociate înregistrează câştiguri frumoase. Cea mai profitabilă afacere a bisericii o reprezintă turismul. 
 
Aproape că nu există domeniu în care Biserica să nu aibă afaceri. Arhiepiscopia Bucureştilor vinde prin magazinul online pe care îl deţine, printre altele, cărţi despre dependenţa de computer si de tigari. 
 
Un preot ortodox şi soţia sa au înfiinţat firma Mithra SRL din Satu Mare, care deţine şi un magazin online în care sunt scoase la vânzare veşminte preoţeşti. La un moment dat, firma a vândut chiar şi veşminte preoţeşti decorate cu cristale Swarowski.  Însă cea mai profitabilă afacere a bisericii o reprezintă turismul. Agenţia Patriarhiei, Basilica Travel, a avut anul trecut un profit triplu decât în 2013.
 
Conform site-ului agentiei, un pelerinaj în Ţara Sfântă costă 650 de euro pentru 6 zile, bani în care sunt incluse transportul cu avionul, cazarea cu demipensiune si intrarea la obiective turistice.  Agenţia de turism oferă şi închirieri de microbuze şi autocare. Profitul agentiei este directionat in exclusivitate sustinerii activitatii radio Trinitas, Tv Trinitas, Ziarul Lumina.
 
Bani au fost obţinuţi şi din vânzarea carburanţilor, închirierea maşinilor sau comercializarea vinului mănăstiresc. Nu intotdeauna afacerile preotilor au fost pe placul enoriasilor.  
 
Mai mult, au fost cazuri în care preoti cu afaceri cu cele sfinte au refuzat controlul la magazin. Aşa s-a întâmplat cu părintele Vatră care a primit canon după ce a fost găsit vinovat de tribunalul bisericesc al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, a scris Gandul. El ar fi refuzat un audit extern la magazinul de obiecte şi cărţi bisericeşti pe care îl deţine, contrar legilor bisericeşti. Părintele Vatră a fost catalogat drept „ostentativ, obraznic şi sfidător" şi, drept pedeapsă, a fost trimis o lună la mânăstire. 
 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close