Antena 3 CNN Actualitate Social Câţi bani au lăsat străinii în ţara noastră în anul 2018

Câţi bani au lăsat străinii în ţara noastră în anul 2018

Câţi bani au lăsat străinii în ţara noastră în anul 2018
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
17 Dec 2018   •   11:20

Numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din Româna a fost de peste 2,211 milioane, în primele nouă luni ale anului 2018, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 5,236 miliarde de lei, adică o medie de 2.367 lei/persoană, informează, luni, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în primele nouă luni din 2018, l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (57,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 60,8% din total. Cel de-al doilea motiv l-a reprezentat călătoriile în scop particular (42,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (67,6%). Călătoriile în scop particular includ: călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.
 

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,2%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,2%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 39,4% au însemnat cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cele pentru achiziţionarea de cadouri şi suveniruri (36,8%).

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, în timp ce bugetul alocat pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri a reprezentat 39,5% din total.

Potrivit INS, aproape jumătate dintre nerezidenţii sosiţi în România (48,9%) şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar circa o treime (33,8%) au preferat să se ocupe singuri de organizarea vacanţei.

Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (79,5% din numărul total de turişti), urmat de autoturismele proprii (11,2%), autocare şi autobuze (7,7%), alte mijloace - tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc. (1,6%).

Statistica oficială relevă, totodată, că, în al treilea trimestru al anului, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 938.300, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2,168 miliarde de lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în intervalul analizat, a fost reprezentat de afaceri, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (53,1% din numărul total de turişti nerezidenţi). La nivel de cheltuieli, acestea au însumat 60,3% din total.

Un alt motiv pentru care turiştii nerezidenţi în România au ales sa vină în ţara noastră a fost cel în scop particular (46,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (66,6%). Călătoriile în scop particular includ: călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (51,4%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,6%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,5%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,3%.

Datele citate arată că 47% din numărul total al nerezidenţilor sosiţi în România şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism. în timp ce 35% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (77,9%), urmat de autoturismele proprii - cu 10,9%, autocare şi autobuze (9,6%) şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) - cu 1,6% din total. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: straini bani România
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close