Antena 3 CNN Actualitate Social Corpul de control al MAI în cazul ursului ucis la Sibiu: Animalul a fost omorât deși nu mai exista un pericol iminent

Corpul de control al MAI în cazul ursului ucis la Sibiu: Animalul a fost omorât deși nu mai exista un pericol iminent

Corpul de control al MAI în cazul ursului ucis la Sibiu: Animalul a fost omorât deși nu mai exista un pericol iminent
Sursa foto: foto: Ora de Sibiu
17 Oct 2016   •   14:26

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul MAI, că autorităţile din Sibiu au acţionat "în grabă" în cazul ursului împuşcat săptămâna trecută la Sibiu.

Ministrul a prezentat concluziile raportului Corpului de control al MAI, care urmează să-i fie prezentate şi prim-ministrului.

Potrivit raportului, în astfel de situaţii, ar trebui instituit "un comandament de urgenţă la nivel local", care să poată interveni pentru prinderea în viaţă a animalelor.

La nivelul oraşului Sibiu, o astfel de procedură pentru convocarea unui comandament de urgenţă nu a existat, a arătat Tudorache.

"Se reţine o responsabilitate a celor care au gestionat din punct de vedere operaţional şi aici sunt cadre din Ministerul Afacerilor Interne, şeful Poliţiei municipale Sibiu, în special, pentru că el a fost cel desemnat să coordoneze în teren intervenţia şi sunt în raportul Corpului de control anumite responsabilităţi reţinute şi în sarcina acestui ofiţer cu privire la momentul în care s-a decis împuşcarea animalului", a explicat Dragoş Tudorache.

Ministrul a subliniat că, potrivit raportului, ursul a fost ucis când "nu mai exista un pericol iminent" iar la faţa locului se afla un medic veterinar care ar fi putut încerca tranchilizarea animalului.

"Toată acţiunea derulată de la ora 5 dimineaţă până la ora 8 şi ceva când tot elementul a luat sfârşit, motivaţia principală a tuturor celor care au intervenit şi din partea Poliţiei şi din partea ISU şi din partea Jandarmeriei a fost aceea de a se asigura (...) că nu există riscuri cu privire la populaţie. Era ora la care foarte mulţi copii mergeau la şcoală, deci trebuie înţeleasă întreaga operaţiune şi în acest context. Asta nu scuză nici într-un fel graba cu care s-a luat decizia finală a împuşcării ursului şi aici voi cere inspectorului general al Poliţiei Române să analizeze foarte repede împreună cu conducerea Poliţiei judeţene Sibiu care sunt măsurile potrivite în această grabă şi acest mod în care s-a finalizat acţiunea", a spus Dragoş Tudorache.

În raport ar exista şi o menţiune asupra faptului că s-ar fi încercat acroşarea animalului cu o maşină a Poliţiei la cererea expresă a unui ofiţer superior din cadrul Poliţiei municipale.

Dragoş Tudorache a anunţat că va discuta cu ministrul Mediului pentru stabilirea unei proceduri şi dotarea pentru astfel de situaţii a Jandarmeriei Române, în cazul în care va prelua aceste competenţe.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: urs
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close