Antena 3 CNN Actualitate Social Singura categorie la care crește vârsta de pensionare. Explicaţiile ministrului Muncii

Singura categorie la care crește vârsta de pensionare. Explicaţiile ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut noi declarații cu privire la vârsta de pensionare în România.

Singura categorie la care crește vârsta de pensionare. Explicaţiile ministrului Muncii
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Alexandra Dima    |    04 Dec 2023   •   00:00

Aflată la Alba Iulia, Simona Bucura-Oprescu a subliniat că vârsta de pensionare în România nu va crește decât în situația în care speranța de viață crește semnificativ. Cu toate acestea, a adăugat că probabilitatea unei astfel de creșteri este aproape zero.

Simona Bucura-Oprescu a explicat că au fost introduse garanții legale pentru a preveni creșterile arbitrare ale vârstei de pensionare.

„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare. Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește.

Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese. A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare. Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni”, a declarat ministrul Muncii, la Alba Iulia, potrivit presei locale.

Citeşte şi: Categoria de români a căror pensie creşte cu 70%. Calculele prezentate de Daniel Baciu

Crește vârsta de pensionare pentru femei

Conform noii legi, singura vârstă de pensionare care crește este cea pentru femei. Cu toate acestea, această nu crește la întâmplare, ci a fost impusă ca o condiționalitate în cadrul PNRR negociat de guvernele de dreapta în 2021.

Ministrul Muncii a detaliat măsurile complementare luate pentru echilibrarea noii condiționalități impuse femeilor. Acestea includ reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil în perioada de creștere a copilului și a stagiului de cotizare contributiv.

Simona Bucura-Oprescu a informat că, conform planurilor, până în 2030 vârsta de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani, urmând să ajungă la 65 de ani până în 2035.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close