De ce a ales Nicolae Ceauşescu să fugă la Târgovişte. Ce intenţiona să facă de fapt dictatorul acolo

25 Dec 2016   •   14:37
De ce a ales Nicolae Ceauşescu să fugă la Târgovişte. Ce intenţiona să facă de fapt dictatorul acolo

La 27 de ani de la Revoluţie, au rămas multe întrebări fără răspuns. Iar cei mai mulţi istorici, gazetari şi oameni de rând cred tot mai mult că răsturnarea lui Ceauşescu se putea face şi fără vărsare de sânge.

În toată nebunia, Ceauşescu pleacă cu elicopterul Dauphin de la Snagov spre Piteşti, însă avea să ajungă la Târgovişte. Când aeronava se apropia de aeroportul de la Boteni a fost identificată prin radio, iar pilotul i-a transmis că ar putea fi doborâţi. Atunci Ceauşescu i-a spus să aterizeze la şosea. Au coborât din elicopter. Au oprit foarte multe maşini, unii din curiozitate. În jurul orei 15.00, sunt arestaţi lângă municipiul Târgovişte, la 80 km nord de Bucureşti, scrie Adevărul.

Ofiţerii de securitate au oprit maşina doctorului Nicolae Deca, căruia Ceauşescu i-a zis: "A fost lovitură de stat, organizez rezistenţa la Târgovişte". În comuna Văcăreşti, doctorul Deca a spus că are probleme tehnice cu maşina. Soţii Ceauşescu şi unul dintre ofiţerii de Securitate au continuat drumul (de la ora 14.15) cu maşina unui alt cetăţean găsit pe drum, Nicolae Petrişor. (…)Au stat ascunşi lângă o pădure până la lăsarea întunericului, când au revenit la sediul Miliţiei Judeţene (ora 17:50). Aici soţii Ceauşescu au fost arestaţi şi percheziţionaţi de revoluţionarii conduşi de Ilie Ştirbescu.

 

 

Parteneri
x close