Antena 3 CNN Actualitate Social Impozitarea pensiilor. Anunț important pentru toți pensionarii din România

Impozitarea pensiilor. Anunț important pentru toți pensionarii din România

Pensionarii care au pensii mărite după recalcularea din luna septembrie primesc și o veste proastă.

Impozitarea pensiilor. Anunț important pentru toți pensionarii din România
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mar 2024   •   04:00

Pensionarii care au pensii mărite după recalcularea din luna septembrie primesc și o veste proastă. Guvernul va aplica un impozit pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei.

Impozitul este stipulat și în noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la data de 1 septembrie. Dacă ai 2.500 lei pensie vei plăti 50 lei impozit.

La 3.000 lei pensie, impozitul este de 100 lei.

La 4.000 lei pensie, impozitul este 200 lei.

La 5.000 lei pensie, impozitul este de 300 lei.

Pensionarii care iau pensie sub 2.000 de lei nu plătesc impozit.

"Pensiile sub 2000 de lei sunt pensii pentru care nu se plătește niciun impozit"

”Impozitarea pensiilor din sistemul public este și rămâne la fel, adică: Pensiile sub 2000 de lei sunt pensii pentru care nu se plătește niciun impozit, se plătește impozit de 10% doar pentru partea suplimentară de la 2000 de lei în sus.

Cu alte cuvinte: dacă ai o pensie de 2800 de lei, plătești un impozit doar pentru partea de 800 de lei, adică 80 de lei, 10% din 800 de lei.

Este foarte important ca românii să știe lucrul acesta astfel încât în spațiul public să nu mai fie rostogolite știri false care să creeze panică printre pensionari”, a transmis, recent, Ministrul Muncii. 

În acest moment, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar ceea ce depășește 2.000 de lei este impozitat pentru pensiile din sistemul public.

Ministrul Muncii, precizări despre impozitarea pensiilor

"Într-adevăr avem o supraimpozitare, este valabilă doar la pensiile de serviciu și este de 20% pentru ceea ce depășește câștigul salarial mediu brut și de 15% pentru pensiile care sunt în intervalul între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut, dar aceasta este graduală și doar pentru partea necontributivă, doar în ceea ce privește pensiile de serviciu, nu pensiile din sistemul public", a adăugat ministrul.

×
Subiecte în articol: pensii pensionari impozitare
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close