Liceenii români sunt tot mai atraşi să studieze peste hotare. Şi asta pentru că în afară de condiţiile mult mai bune, sistemele de învăţământ din străinătate pun accent pe practică, şi nu pe teorie. În plus, elevii îşi pot alege ce materii să studieze, pentru a învăţa o meserie încă din şcoală. Iar apoi, admiterea la o universitate de prestigiu devine doar o formalitate.
Adolescenţii români vor să studieze în străinătate şi nu doar când vine vorba de universităţi. Şi în învăţământul liceal posibilităţile sunt multiple. Liceele de peste hotare au parte de campusuri moderne, iar modalitatea de predare este mult mai atractivă. Marea Britanie este în topul preferinţelor tinerilor.
Odată admisă, va studia în primii doi ani între 9 şi 12 materii, iar după examenul din clasa zecea va putea alege doar trei materii pe care le va studia până la terminarea liceului. Acelea la care se pricepe cel mai bine.
Selecţia în aceste licee nu este, însă, una uşoară. În prima faza, dosarul unui elev trebuie sa contina foaia matricola, o scrisoare de intentie si una de recomandare. Daca dosarul este aprobat, elevul va fi chemat sa sustina si doua examene. la matematica si la limba engleza.
Învăţământul liceal în străinătate nu este gratuit. Pentru asta, un elev trebuie să plătească între 10 şi 50 de mii de euro în fiecare an.