Antena 3 CNN Actualitate Social Lucrătorii filipinezi, aduși să muncească agricultura din România. Cu cât sunt plătiți

Lucrătorii filipinezi, aduși să muncească agricultura din România. Cu cât sunt plătiți

Agricultura românească se confruntă cu un deficit acut de personal, iar din acest motiv, producătorii își îndreaptă tot mai mult atenția către muncitorii filipinezi.

Lucrătorii filipinezi, aduși să muncească agricultura din România. Cu cât sunt plătiți
Sursa foto: Gettyimages | Zbynek Pospisil
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Apr 2023   •   00:24

În prezent, companiile din domeniul agricol se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, iar în acest context, apelează la muncitorii filipinezi, pe care îi consideră harnici și cooperanți.

În calitate de reprezentant al uneia dintre principalele companii de recrutare de personal străin în Romania, Yosef Gavriel Peisakh a subliniat necesitatea importului de forță de muncă, în special pentru segmentul agricol, unde în momentul de față este nevoie atât de personal calificat, cât și de personal necalificat.

"Conform cererilor primite de către agenția Work from Asia, există în momentul de față o nevoie fără precedent de personal pentru segmentul agricol, unde antreprenorii români caută atât operatori de mașinării agricole, de la tractoriști, la mecanizatori, cât și personal pentru ferme, chiar și asistenți veterinari, ingineri zootehniști, iar lista poate continua.

Muncitorii din Filipine sunt considerați a fi foarte bine pregătiți și serioși, iar agricultura noastră are nevoie de asemenea oameni”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh.

Citește și: Atenţie la ce cumpăraţi din pieţe. Fructele şi legumele care conţin cele mai multe pesticide | Dr. Radu Ţincu: "Apar forme foarte rare de cancer"

În ciuda costului ridicat pe care îl implică aducerea lor în țară, producătorii români sunt încântați să coopereze cu muncitorii filipinezi.

"Muncitorii din Filipine lucrează în procesele de producere, prelucrare și ambalare la firma noastră.

Avem muncitori filipinezi care au sosit în companie și în urmă cu cinci ani de zile, iar în prezent ne gândim să suplimentăm numărul lucrătorilor străini aduși”, a declarat Gabriel Pătru, General Manager Patru Agro.

Muncitorii filipinezi din sectorul agricol primesc lunar, în România, în jur de 600-700 euro net, potrivit Adevarul.

Dacă în momentul de față, în România, trăiesc foarte mulți muncitori din Filipine, cel mai mare procent fiind reprezentat de bone și menajere, anul acesta, sunt așteptați mii de lucrători și în segmentul agricol.

×
Subiecte în articol: filipine muncitori agricultura
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close