Antena 3 CNN Actualitate Social O nouă metodă de fraudă face ravagii pe internet. "Atenție la mesajele de la șef", avertizează DNSC

O nouă metodă de fraudă face ravagii pe internet. "Atenție la mesajele de la șef", avertizează DNSC

O nouă amenințare cibernetică îi vizează pe anumiți angajați din companii, avertizează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, DNSC.

O nouă metodă de fraudă face ravagii pe internet. "Atenție la mesajele de la șef", avertizează DNSC
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Graeme Roy
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Apr 2024   •   12:30

Este vorba despre salariații abilitați să facă plăți și transferuri bancare în numele organizației lor.

Frauda "Mesaj de la șef" constă în contactarea telefonică sau prin e-mail a acestor angajați de către infractori care se prefac a fi superiori ierarhici ai potențialei victime.

Scopul este de a induce în eroare persoana contactată și de a o determina să facă o plată sau un transfer bancar fraudulos.

"La o simplă căutare pe internet, putem să găsim tot felul de exemple în care angajații au fost păcăliți de infractori ce au imitat o persoană din conducerea unei organizații.

Recent, angajatul unei multinaționale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferințe realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacții bancare importante", arată DNSC.

Potrivit specialiștilor, un infractor sună sau trimite un e-mail pretinzând că este unul din managerii de top din companie.

De obicei, răufăcătorul își studiază atent ținta și, pe cale de consecință, este bine informat cu privire la organizația atacată. 

El cere efectuarea urgentă a unei plăți, folosind un limbaj persuasiv ce conține formule de tipul "avem încredere în tine", "rămâne între noi" sau "eu sunt ocupat acum".

Deseori, se solicită ca plata să se facă într-un cont din afara țării. De asemenea, angajatului i se cere să nu respecte procedura obișnuită de autorizare a plăților și i se oferă acestuia, drept justificare, apariția unei conjuncturi sensibile, de tipul unui control de la autorități sau al unei achiziții importante etc.

Pentru reducerea riscurilor de fraudă, specialiștii recomandă în acest caz respectarea procedurilor interne de autorizare a plăților, fără excepții.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close