Antena 3 CNN Actualitate Social 9 teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie, invalidate pentru plagiat

9 teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie, invalidate pentru plagiat

ÎPS Teodosie a fost acuzat de Patriarhia Română de plagiat și lipsa onestității științifice, într-un răspuns adresat solicitării acestuia de ridicare a Arhiepiscopiei Tomisului la rangul de mitropolie.

9 teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie, invalidate pentru plagiat
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    24 Mai 2021   •   09:48

După solicitarea de ridicare a Arhiepiscopiei Tomisului la rangul de mitropolie, Patriarhia Română i-a răspuns lui ÎPS Teodosie, aducându-i mai multe critici, printre care și cele de plagiat și lipsa onestității științifice.

În documentul făcut public săptămâna trecută, s-a scos la iveală problema anumitor teze de doctorat de la Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

La respectiva instituție, Teodosie Petrescu (ÎPS Teodosie) este profesor universitar și director al școlii doctorale.

În respectivul document, Patriarhia Română își justifică refuzul, acuzând faptul că la Universitatea „Ovidius” din Constanța au fost găsite mai multe teze doctorale plagiate, nouă dintre acestea fiind coordonate chiar de arhiepiscopul Tomisului.

„Arhiepiscopia Tomisului înregistrează mai multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională”, se precizează în documentul Patriarhiei, potrivit pressone.ro.

Au fost găsite mai multe încălcări grave atât ale legislației universitare, cât și ale eticii academice produse la Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius”, unele constatate oficial de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Printre încălcările legislației universitare, dar și ale eticii acdemice constatate de CNATDCU se numără:

- cel puțin 15 teze de doctorat invalidate de CNATDCU, imediat după prezentarea publică a lor din 2016

- 9 dintre cele 15 teze erau coordonate de ÎPS Teodosie

- 2 titluri de doctor retrase definitiv de CNATDCU pentru plagiat

- 4 coordonatori, printre care și ÎPS Teodosie, au peste 20 de doctoranzi în îndrumare (maximul admis de prevederile interne ale Universității „Ovidius” fiind de 20)

Este pentru prima dată când Patriarhia Română a recunoscut public faptul că într-o universitate care pregătește doctori în teologie ortodoxă s-a favorizat frauda academică.

Răspunsul lui ÎPS Teodosie la acuzațiile de plagiat

ÎPS Teodosie a răspuns, într-o conferință de presă susținută vinerea trecută, acuzațiilor potrivit cărora nouă teze de doctorat coordonate de el au fost invalidate pentru plagiat.

”Eu nu am plagiat nimic… Nu sunt acuzat de plagiat. Pentru că a venit vorba, să vă spun despre ce-i vorba. La doctorat, cine-i acuzat? Nu persoana, [ci] calculatoru-i acuzat. Chiar am avut o întrunire la universitate… deci calculatorul nostru, care este identic cu cel de la CNATDCU, arată că nu este plagiat. Cei din Comisia Teologică [a CNATDCU], care nu sunt doar ortodocși, acuză plagiatul împotriva evidenței calculatorului. Ce e asta? E ceva cu totul tendențios”, a declarat arhiepiscopul Tomisului.

×
Subiecte în articol: ÎPS Teodosie plagiat
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close