Antena 3 CNN Actualitate Este haos în Capitală. Şofer amendat pentru că a plătit parcare doar 2 ore şi a întârziat

Este haos în Capitală. Şofer amendat pentru că a plătit parcare doar 2 ore şi a întârziat

Silvia Preda
2 minute de citit Publicat la 16:51 16 Aug 2022 Modificat la 17:14 16 Aug 2022
parcare
Este haos în Capitală. Şofer amendat că a plătit parcare doar 2 ore şi a întârziat Sursa foto: Mediafax Foto / Alexandra Pandrea

Mai mulţi şoferi care au vrut să parcheze pe trotuar în centrul Capitalei s-au trezit cu maşinile blocate sau chiar ridicate.

Începând din 15 august, bucureștenii nu mai pot parca în Capitală fără să plătească anticipat. 

Nerespectarea acestei reguli duce la amenzi de 200 de lei și blocarea mașinii.

Șoferii pot parca în continuare gratuit în centru pe parcările nemarcate, de la marginea bordurii. "Scopul Primăriei Generale e să descongestioneze traficul în zona centrală și să redea pietonilor cât mai multe dintre trotuare”, a explicat primarul Nicușor Dan.

Pe ce străzi se aplică regulile

Aplicarea măsurilor a început de pe străzile de lângă Primăria Capitalei. Noutatea este că parcarea din jurul instituției, rezervată ani de zile numai pentru funcționarii care veneau cu mașina, este redată cetățenilor.

”Aplicarea regulamentului de parcare începe cu Primăria. Niciun angajat al primăriei (nici eu) nu va mai avea loc rezervat pe străzile din jur.

Începând de marți, toate locurile de parcare din jurul primăriei vor avea statut de „parcări albastre” și vor putea fi folosite, prin plata cu ora sau cu abonament, de oricine dorește”, a explicat Nicușor Dan.

”Din 15 August vom continua, stradă cu stradă, în toată zona centrală a Capitalei. Eliberăm trotuarele de mașini și montăm stâlpișori, creăm noi locuri de parcare.

Nu mai închidem ochii la cei care își lasă mașina pe trotuar, blochează străzi sau stații de autobuz sau parchează fără să plătească”, a scris și viceprimarul Stelian Bujduveanu pe pagina de Facebook.

Care este amenda pentru parcarea neregulamentară

Cei care vor parca totuși ilegal vor fi amendați sau li se va ridica mașina.

Potrivit Codului Rutier amenda variază între 290 de lei și 725 de lei, plus două- trei puncte de penalizare.

Străzile unde taxa de parcare este 10 lei

Potrivit, HCGMB 517/17.09.2019, pentru zona zero, o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 - 5 lei, iar pentru zona 2 - 2,5 lei pe oră. Zona 2 este în afara inelului central, deci în afara cetrului orașului.

Tariful pentru zona 0 și pentru zona 1 se aplică pentru primele 2 ore de utilizare a locului deparcare, iar după expirarea acestei durate se va aplica măsura suprataxarii, cu un cuantum echivalent cu dublul tarifului orar, pentru fiecare oră de depășire.

Zona 0, unde tariful este de 10 lei/oră, este practic zona din jurul Pieței Universității, fiind delimitată de străzile: Piața Rosetti, str. Tudor Arghezi, str.Dimitrie Gerota, str. JL Calderon, str. CA Rosetti, bd. Nicolae Bălcescu, str. Ion Câmpineanu, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, str. Halelor, Piața Unirii, bd. Unirii, bd. Mircea Vodă, str. Matei Basarab, bd. Hristo Botev.

Prețurile abonamentelor pentru persoane fizice

  • Zona zero: abonament de o zi (07.00 - 23.00) - 75 lei/zi. Abonament pentru o săptămână - 300 lei. Abonament pentru o lună - 1.050 lei. Abonament pe semestru - 5.250 lei. Abonament pe an- 9.450 lei.
  • Zona 1: abonamente de o zi - 38 lei, 150 lei/săptămână, 525 lei/lună, 2.625 lei/semestru și 4.725 lei/an
  • Zona 2: abonamente de o zi - 15 lei, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună, 1.050 lei/semestru și 1.890 lei/an.

Cei care au abonamente pentru zona zero pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot folosi şi locurile de parcare din zona 2.

 

×
Parteneri
x close